Η τιμή του ελαιολάδου έχει αυξηθεί απότομα κατά το τελευταίο έτος, εκπλήσσοντας όχι μόνο τους καταναλωτές, τους επενδυτές, αλλά και τους ειδικούς που ασχολούνται με το θέμα εδώ και πολλά χρόνια. Στις αρχές του 2024, είχε σκαρφαλώσει στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, στα 10.281 δολάρια ανά μετρικό τόνο. Τον Μάρτιο, η τιμή σημείωσε μια μικρή πτώση της τάξης του 1,58%, ωστόσο εξακολουθεί να κυμαίνεται γύρω από το επίπεδο των 10.000 δολαρίων. Συγκριτικά, την ίδια περίοδο του 2023, η τιμή του εμπορεύματος βρισκόταν περίπου στα 6.200 δολάρια ΗΠΑ ανά μετρικό τόνο. *
Εξέλιξη των τιμών του ελαιολάδου τα τελευταία 5 χρόνια (πηγή: fred.stlouisfed.org)*
Τα επίπεδα ρεκόρ των 9,20 ευρώ (9,85 δολάρια) ανά κιλό καταγράφηκαν στην αρχή του έτους για τον μεγαλύτερο παραγωγό παγκοσμίως, την Ισπανία, σύμφωνα με τις τιμές αναφοράς (MBP), σύμφωνα με τον ανεξάρτητο πάροχο τιμών εμπορευμάτων Mintec. Οι τιμές αυτές μειώθηκαν ελαφρώς στα 7,80 ευρώ (8,34 δολάρια) στα τέλη Απριλίου, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν υψηλές*.
Τιμές ελαιολάδου ανά χώρα (πηγή: Mintec Global)*
Εξέλιξη των τιμών
Η πρόσφατη ελαφρά πτώση των τιμών του υγρού χρυσού οφείλεται στη σύντομη περίοδο βροχών και στην αύξηση των εκτιμήσεων για την ελαιοπαραγωγή. Παρ' όλα αυτά, η τιμή του εν λόγω λαδιού διατηρείται σε υψηλά επίπεδα και, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat, είναι αυξημένη κατά 50% στην ΕΕ σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του περασμένου έτους. Η απότομη αύξηση των τιμών σε ετήσια βάση ξεκίνησε το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, με τάση που συνεχίζεται μέχρι τα σημερινά στοιχεία. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στον ετήσιο πληθωρισμό του ελαιολάδου καταγράφηκαν στις παράκτιες χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, όταν αυτός ξεπέρασε το 60%. Στην Ελλάδα, η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές, η τιμή στα καταστήματα κυμαίνεται από 12 έως 15 ευρώ ανά λίτρο, μια αύξηση της τάξης του 70% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Elstat. *
Ετήσια μεταβολή του ρυθμού πληθωρισμού του ελαιολάδου (πηγή: Euronews.com)*
Μείωση της παραγωγής
Οι προοπτικές για τη φετινή συγκομιδή δεν είναι επίσης καλές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΚ) προβλέπει αύξηση 7%, αλλά σύμφωνα με την Mintec, τα στοιχεία αυτά εξακολουθούν να είναι χαμηλότερα από τον μέσο όρο της πενταετίας. Η συνέχιση των υψηλών τιμών υποστηρίζεται από τις προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων, οι οποίες παρά τις αυξήσεις, εξακολουθούν να κάνουν λόγο για μείωση της παραγωγής σε ολόκληρη την ήπειρο. Στην περίπτωση της Ισπανίας, η παραγωγή αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 830.000 και 850.000 τόνων, γεγονός που, αν και αποτελεί αύξηση σε σχέση με την περσινή συγκομιδή, απέχει πολύ από τα συνηθισμένα νούμερα των 1,3 έως 1,5 εκατομμυρίων τόνων. Η ίδια αρνητική πρόβλεψη ισχύει και για την Ελλάδα, όπου η πρόβλεψη είναι για μόλις 150 000 έως 170 000 τόνους, μια σημαντική διαφορά σε σχέση με τους 340 000 τόνους που παρήχθησαν πέρυσι. Στην περίπτωση της Τουρκίας, η οποία θεωρείται σημαντικός προμηθευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η παραγωγή προβλέπεται να μειωθεί στους 180.000 τόνους, έναντι 410.000 πέρυσι. [1]
Θετικές προοπτικές στην Ιταλία
Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θετικές προβλέψεις για την Ιταλία, όπου η παραγωγή αναμένεται να φθάσει τους 330.000 τόνους, 37% περισσότερο από την προηγούμενη περίοδο, σύμφωνα με την Olive Oil Times. Η ισπανική εταιρεία παραγωγής ελαιολάδου Deoleo δήλωσε στο CNBC ότι η τρέχουσα κατάσταση είναι κυκλική και αναμένει ότι όλα θα επανέλθουν στο φυσιολογικό. Ενώ η εταιρεία έχει θετικές προοπτικές για το μέλλον, παραμένει επιφυλακτική, προσθέτοντας ότι χρειάζονται αλλαγές αν οι παραγωγοί θέλουν να διατηρήσουν τις τιμές υπό έλεγχο.
Αυτό οφείλεται κυρίως στις καιρικές συνθήκες
Ο κοινός παρονομαστής για τις χαμηλές σοδειές και τις υψηλές τιμές είναι η χαμηλή προσφορά λόγω των ακραίων καιρικών διακυμάνσεων. Οι ελαιοπαραγωγοί συμφωνούν ότι αν και τα ελαιόδεντρα μπορούν να αντιμετωπίσουν την ξηρασία και τη ζέστη, οι σημερινές αλλαγές είναι ήδη υπερβολικές. Τα τελευταία χρόνια, βασικοί παραγωγοί, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, αγωνίζονται με ακραίες ξηρασίες, έλλειψη βροχοπτώσεων ή, αντίθετα, έντονες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις. Στην έκθεσή του που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος επέστησε την προσοχή στην επιμονή των ακραίων καιρικών συνθηκών, ιδίως σε αυτές τις περιοχές, και στις συνέπειές τους. Μια πιθανή λύση είναι η φύτευση δέντρων που είναι πιο ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά τα αποτελέσματα μιας τέτοιας αλλαγής θα είναι ορατά μόνο σε μερικά χρόνια. Εκτός από τις καιρικές συνθήκες, ένας άλλος λόγος για τις χαμηλές αποδόσεις είναι οι μύγες που προσβάλλουν τα ελαιόδεντρα, ιδίως στην Ελλάδα. Επιπλέον, το ενδιαφέρον για υγιεινή διατροφή τροφοδοτεί την υψηλή ζήτηση των καταναλωτών για ελαιόλαδο. Αυτές οι επιρροές, ωστόσο, δεν είναι οι μόνες που ανεβάζουν την τιμή και επιδεινώνονται από τον συνεχιζόμενο υψηλό πληθωρισμό με τα υψηλά επιτόκια.
Η απαγόρευση των εξαγωγών ως μέτρο
Για να σταθεροποιήσει τις εγχώριες τιμές, η Τουρκία αποφάσισε το περασμένο καλοκαίρι να απαγορεύσει τις εξαγωγές πετρελαίου, τις οποίες παρέτεινε επ' αόριστον τον Νοέμβριο. Το μέτρο αυτό αποτελεί μέρος των τακτικών περιορισμών των εξαγωγών όταν οι εγχώριες τιμές σκαρφαλώνουν πολύ ψηλά. Αυτό συνέβη, για παράδειγμα, και κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Κόβιντ. Παρά το μέτρο αυτό, το Εθνικό Συμβούλιο Ελιάς και Ελαιολάδου της Τουρκίας παραμένει αισιόδοξο για το ρόλο της Τουρκίας στην προμήθεια λαδιού στις ευρωπαϊκές αγορές. Αν και η φετινή συγκομιδή αναμένεται να είναι σημαντικά μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, τα υπάρχοντα αποθέματα της χώρας και η νέα παραγωγή θεωρούνται επαρκή για να καλύψουν τη ζήτηση τόσο στην εγχώρια όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά.
Πετρέλαιο και οργανωμένο έγκλημα
Η σημερινή κατάσταση έχει καταστήσει το ελαιόλαδο πρωταρχικό στόχο κλοπής στα ισπανικά σούπερ μάρκετ, όπου ομάδες οργανωμένου εγκλήματος προσπαθούν να επωφεληθούν από τη σπανιότητά του. Οι έμποροι εισάγουν μέτρα όπως η χρήση αλυσίδων ή ετικετών στις φιάλες, οι οποίες αφαιρούνται από το προσωπικό όταν πωλούνται, αντανακλώντας τη σοβαρότητα της κατάστασης. Παρόμοιες κλοπές σημειώνονται και στην Ελλάδα. Επιπλέον, στην Ισπανία εξαρθρώθηκε επίσης μια διεθνής συμμορία, η οποία πρόσφερε φθηνό λάδι ως ακριβό, υψηλής ποιότητας λάδι. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι τιμές, οι οποίες έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, δείχνουν την αυξανόμενη αξία και ζήτηση του ελαιολάδου, καθιστώντας το προσοδοφόρο στόχο για απατεώνες και κλέφτες.
Η Olivia Lacenova, επικεφαλής αναλυτής της Wonderinterest Trading Ltd.
[*] Οι προηγούμενες επιδόσεις δεν αποτελούν εγγύηση για τα μελλοντικά αποτελέσματα.
[1] Οι μελλοντικές δηλώσεις βασίζονται σε υποθέσεις και τρέχουσες προσδοκίες, οι οποίες ενδέχεται να είναι ανακριβείς, ή στο τρέχον οικονομικό περιβάλλον, το οποίο ενδέχεται να αλλάξει. Τέτοιες δηλώσεις δεν αποτελούν εγγυήσεις για μελλοντικές επιδόσεις. Εμπεριέχουν κινδύνους και άλλες αβεβαιότητες που είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Τα αποτελέσματα ενδέχεται να διαφέρουν ουσιωδώς από αυτά που εκφράζονται ή υπονοούνται από οποιεσδήποτε δηλώσεις που αφορούν το μέλλον.