Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα σε μια βιντεοδιάσκεψη στην τοπική κρατική τηλεόραση ότι δεν θα δεχόταν μη εγχώρια νομίσματα για προμήθειες εμπορευμάτων. Διέταξε επίσης την κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom να προσαρμόσει τα συμβόλαιά της με αυτόν τον τρόπο. Η τοπική κεντρική τράπεζα και η κυβέρνηση έχουν λάβει μεταβατική περίοδο μιας εβδομάδας για να καθορίσουν τον τρόπο μετάβασης από τις πληρωμές σε ξένο νόμισμα στις πληρωμές σε ρούβλια. Οι αλλαγές αναμένεται να επηρεάσουν μόνο το νόμισμα που χρησιμοποιείται για τον διακανονισμό των πληρωμών και τις χώρες που η Ρωσία θεωρεί εχθρικές και οι οποίες της επιβάλλουν αυστηρές κυρώσεις. Συνολικά εμπλέκονται 48 χώρες.
Αν και οι διακοπές του εφοδιασμού δεν είναι ακόμη το θέμα της ημέρας, το βήμα αυτό παραμένει μία από τις επιλογές στην αυστηροποίηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Αν συμβεί αυτό, η βιομηχανία θα επηρεαστεί περισσότερο, όπου η παραγωγή θα μπορούσε να περιοριστεί, ενώ αργότερα θα επηρεαστούν και τα νοικοκυριά. Οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Σλοβακίας, θα επηρεάζονταν ιδιαίτερα από την "έλλειψη", για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι οι τιμές θα ανέβαιναν σημαντικά. Αυτό θα επηρέαζε και τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Οι τιμές και των δύο αγαθών αυξάνονται εδώ και αρκετό καιρό ως αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης. [1]
Η Ρωσία αντιπροσωπεύει περίπου το 40 τοις εκατό του εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο. Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, η συνολική κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη για το πλήρες έτος 2020 έφθασε τα 394 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να αυξήσουν τις προμήθειές τους σε φυσικό αέριο στην Ευρώπη και, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, δεσμεύτηκαν να προμηθεύσουν 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το επόμενο έτος, περίπου όσο ο αγωγός Nord Stream 1 από τη Ρωσία προς τη Γερμανία σήμερα.
Η δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει ότι σχεδιάζει να μειώσει την εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο κατά δύο τρίτα και να τερματίσει την εξάρτησή της από τις ρωσικές προμήθειες του αγαθού πολύ νωρίτερα από το 2030. Αυτό πρόκειται να επιτευχθεί με ταχύτερη μετάβαση σε καθαρή ενέργεια και εναλλακτικές πηγές, με τις επιμέρους χώρες να είναι υπεύθυνες για την υλοποίηση αυτών των μέτρων.
Πάντως, οι μέχρι στιγμής διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι, όπως έχουν τα πράγματα, η Ευρώπη θα αντιμετώπιζε ενεργειακό έλλειμμα ακόμη και αν οι ΗΠΑ, η Νορβηγία και το Αζερμπαϊτζάν έστελναν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του αγαθού.
Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου φυσικού αερίου έχει αυξηθεί κατά 45% από τις αρχές του 2022 σε περισσότερα από 5,4 δολάρια ανά MMBtu. Αυτή είναι μια αύξηση σε ετήσια βάση που φτάνει το 106%. Η πενταετής επίδοση του εμπορεύματος έχει σημειώσει ελαφρώς χαμηλότερη ανατίμηση στο 72%. *
Γράφημα: Εξέλιξη της αξίας του συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου σε ορίζοντα πενταετίας. (Πηγή: Investing.com)
Φυσικά, η άνοδος της τιμής του ίδιου του εμπορεύματος αντανακλάται θετικά στην άνοδο της αξίας των μετοχών εταιρειών όπως οι παραγωγοί φυσικού αερίου ή πετρελαίου. Εάν οι ανησυχίες για την έλλειψη φυσικού αερίου επιμείνουν ή η κατάσταση κλιμακωθεί, οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω. Αντίθετα, εάν η κατάσταση καταφέρει να σταθεροποιηθεί, είναι πιθανή μια μικρή διόρθωση από τα τρέχοντα επίπεδα [2].
* Οι επιδόσεις του παρελθόντος δεν αποτελούν εγγύηση για τα μελλοντικά αποτελέσματα
[1,2] Οι μελλοντικές δηλώσεις βασίζονται σε υποθέσεις και τρέχουσες προσδοκίες, οι οποίες ενδέχεται να είναι ανακριβείς, ή στο τρέχον οικονομικό περιβάλλον, το οποίο ενδέχεται να αλλάξει. Οι δηλώσεις αυτές δεν αποτελούν εγγύηση για μελλοντικές επιδόσεις. Εμπεριέχουν κινδύνους και άλλες αβεβαιότητες που είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Τα αποτελέσματα ενδέχεται να διαφέρουν ουσιωδώς από αυτά που εκφράζονται ή υπονοούνται από οποιεσδήποτε δηλώσεις που αφορούν το μέλλον.