Άμεση αντιπαράθεση υπήρξε επίσης για την αποκοπή της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT, η οποία έχει γίνει πραγματικότητα.
Ο στόχος του αποκλεισμού των μεγάλων ρωσικών τραπεζών από το SWIFT είναι να απομονωθούν από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές και να παραλύσει η ικανότητα της Ρωσίας να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της, γεγονός που θα οδηγήσει σε περαιτέρω πτώση της αξίας του ρωσικού ρουβλίου. Επιπλέον, έχουν εκδοθεί μέτρα και κατά της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας. Όλα αυτά τα μέτρα αναμένεται να οδηγήσουν στην αδυναμία της Ρωσίας να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τον πόλεμο με την Ουκρανία και να αναγκάσουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να συνάψει ειρήνη.
Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία ενδέχεται να αντιδράσει σε αυτή την κίνηση με διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου και πετρελαίου, γεγονός που μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις για άλλες χώρες. Η επίθεση στην Ουκρανία έχει ήδη οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου τις πρώτες ημέρες του πολέμου. Ωστόσο, η προμήθειά τους στην Ευρώπη συνεχίστηκε χωρίς περιορισμούς μέχρι τώρα. Ένας πόλεμος μεταξύ δύο δυνάμεων αντανακλά πάντα αρνητικά στις παγκόσμιες αγορές. Ενώ το αμερικανικό δολάριο έχει σκαρφαλώσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο ετών μετά τα ατυχή γεγονότα, το ρωσικό ρούβλι έχει πέσει σε χαμηλό ρεκόρ.
Τόσο η Αμερική όσο και η Ευρώπη έχουν ήδη ανακοινώσει μια σειρά από μέτρα κυρώσεων που αναμένεται να έχουν αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία. Αυτά κυμαίνονται από τον αποκλεισμό του εναέριου χώρου, μέχρι κυρώσεις σε διάφορους Ρώσους ολιγάρχες, μέχρι κυρώσεις σε διάφορα θέματα
.
Η Κίνα, από την άλλη πλευρά, προσέγγισε την κατάσταση λέγοντας ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει τη Ρωσία να μειώσει τις επιπτώσεις των κυρώσεων και να φανεί χρήσιμη σε μια κατάσταση όπου οι σχέσεις της χώρας με τις δυτικές χώρες επιδεινώνονται σημαντικά λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.
Η τρέχουσα κατάσταση έχει επίσης προκαλέσει μια άλλη χιονοστιβάδα αντιδράσεων. Ο βρετανικός όμιλος BP ανακοίνωσε ήδη ότι θα εκποιήσει τη συμμετοχή του στη ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft. Την Παρασκευή, ο (ΟΟΣΑ) ανακοίνωσε ότι τερματίζει τη διαδικασία ένταξης της Ρωσίας στις τάξεις του. Είναι ενδιαφέρον ότι η διαδικασία αυτή έχει ανασταλεί από το 2014.
Πάντως, παραμένει το ερώτημα γιατί οποιαδήποτε χώρα θα ενδιαφερόταν να εξαντλήσει τον εαυτό της με πόλεμο από οικονομική ή ανθρωπιστική άποψη, όταν η κρίση και οι επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 δεν έχουν ακόμη τελειώσει. Προς το παρόν, μόνο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ξεκίνησε τους βομβαρδισμούς της Ουκρανίας, φαίνεται να γνωρίζει την απάντηση. Ο ρωσικός στρατός έχει εξαπολύσει αεροπορική, ναυτική και χερσαία επίθεση που θεωρείται η μεγαλύτερη επίθεση ενός κράτους εναντίον ενός άλλου από την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο πόλεμος που ξέσπασε έχει ήδη πλήξει τις τιμές των ευρωπαϊκών εταιρειών, αλλά και των δεικτών, και ο βαθμός στον οποίο θα πιέσουν την αξία τους θα εξαρτηθεί και από την εξέλιξη της κατάστασης τις επόμενες ημέρες.
Αν συνεχίσει να κλιμακώνεται, μπορούμε πιθανότατα να περιμένουμε ότι οι επενδυτές θα αποσυρθούν σε ασφαλή καταφύγια και η αξία του χρυσού θα ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο των 2.000 ουγγιών. Μάλιστα, οι επενδυτές πιθανότατα θα αρχίσουν να αποσύρουν τα επενδυμένα χρήματά τους από πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία και να τα τοποθετήσουν σε χρυσό ή ομόλογα. Ένας άλλος παράγοντας με τη μορφή του πληθωρισμού βοηθά επίσης στην άνοδο της τιμής, καθώς η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η Fed, σφίγγει σταδιακά τη νομισματική πολιτική και οι επενδυτές σίγουρα δεν μπορούν να βασιστούν σε αυτήν για να ρίξει στην παγκόσμια οικονομία μια σανίδα σωτηρίας με τη μορφή περαιτέρω κινήτρων.