Apple sa stal prvou značkou s globálnou hodnotu 1 bilión dolárov

S trhovou kapitalizáciou 3,18 miliárd dolárov sa technologická spoločnosť Apple stala najhodnotnejšou značkou a zároveň prvou, ktorej globálna hodnota dosiahla 1 bilión dolárov. Informáciu zverejnil rebríček BranDz od spoločnosti Kantar počas uplynulej stredy. Spoločnosť prekročila túto hranicu vďaka medziročnému rastu o 15 percent, ku ktorému prispeli aj zelené investície a investície do umelej inteligencie.* Výrobca iPhonov si pritom udržal pozíciu najhodnotnejšej značky už tretí rok po sebe. Na druhom mieste sa umiestnil Alphabet a tretiu pozíciu zastáva Microsoft.

Dosahuje svoje zelené míľniky

Ešte v roku 2020 napájalo globálne operácie Applu 6 gigawattov energie zo zelených zdrojov. V súčasnosti sa jedná až o trojnásobok, teda 18 gigawattov zelenej energie. Od roku 2015 navyše znížila svoju uhlíkovú stopu o 55 percent, čím sa približuje k svojmu cieľu byť uhlíkovo neutrálna do roku 2030. Okrem svojich aktivít na ochranu životného prostredia chce tento cieľ dosiahnuť aj znížením emisií o 75 percent z úrovní dosiahnutých v roku 2015.

Maximalizuje recykláciu

Spoločnosť čoraz viac využíva do svojich zariadení recyklované základné suroviny. V roku 2023 pochádzalo až 56 percent kobaltu v batériách Applu z recyklovaných zdrojov, čo je viac ako dvojnásobok oproti predchádzajúcemu roku. Okrem toho používa z recyklovaných zdrojov 24 percent lítia a až 100 percent medi. Znižuje aj množstvo plastov v baleniach, pričom v roku 2023 tvorili plasty iba 3 percentá celého balenia. Zaujímavosťou je, že MacBook Air s M3 je vôbec prvý produkt Apple, ktorý je vyrábaný v pomere aspoň 50 percent z recyklovaného materiálu.  

Tlak na energetickú efektívnosť

Program Čistej energie pre dodávateľov Apple v súčasnosti dosahuje viac ako 16,5 gigawattov obnoviteľnej energie na celom svete. Vďaku tlaku Applu na energetickú efektívnosť dosiahlo v minulom roku viac ako 100 dodávateľov úsporu cez 2 miliardy kilowatthodín elektrickej energie. Spolu s ďalšími úsporami energie, predovšetkým súvisiacimi s teplom, zabránili dodávatelia vzniku takmer 1,7 milióna metrických ton emisií uhlíka, čo je o 25 percent viac ako v roku 2022.

Spolupráca s OpenAI

V pondelok 11. júna otvoril generálny riaditeľ spoločnosti Apple Tim Cook novú kapitolu spoločnosti, keď oznámil dohodu so spoločnosťou OpenAI, konkrétne začlenenie jej výkonného modelu umelej inteligencie do svojej hlasovej asistentky Siri. Akcie spoločnosti po oznámení prudko posilnili nad hranicu 200 dolárov. Pred otvorením obchodovania počas piatka 14. júna sa ich hodnota pochybovala na úrovni 214 USD za akciu.* Pri pohľade na graf môžeme vidieť, že päťročná výkonnosť akcií sa burze je pomerne stabilná a dlhodobo sa nachádza v zelených číslach.

Snímek obrazovky 2024-06-20 v 9.19.39

Vývoj hodnoty spoločnosti Apple za posledných 5 rokov. (Zdroj: Google Finance) *

 

Partnerstvo s Google

V technickom dokumente, ktorý Apple neskôr zverejnil uvádza, že z dohody s Open AI výrazne ťaží aj Google. Na vytvorenie základných modelov umelej inteligencie použili inžinieri Apple vlastný rámcový softvér, avšak hardvér, konkrétne grafické procesory budú využívať špičkové zariadenia Googlu, ktoré sú vyvíjané už približne 10 rokov. Tieto čipy piatej generácie, ktoré možno použiť na tréning AI sú kokurenciou pre čipy Nvidie.

Výzvy do budúcnosti

Zdá sa, že budúcnosť dvoch kľúčových investícií spoločnosti Apple je na dobrej ceste. Okrem, v súčasnosti vysoko rastového segmentu umelej inteligencie, má spoločnosť stanovené aj veľmi ambiciózne ciele v oblasti udržateľnosti, ktoré chce do roku 2030 splniť. Oznámila totiž odstránenie 1 milióna ton uhlíka, ročná energetická kapacita sa má zvyšovať o 3 gigawatty zelenej energie a viac ako 200 priamych dodávateľov sa zaviazalo používať zelenú energiu pre produkciu pre tohto technologického giganta. To ukazuje na serióznosť Applu, ale aj ďalších spoločností v oblasti znižovania uhlíkovej stopy a snahy o udržateľnosť.[1]

Olívia Lacenová, hlavná analytička spoločnosti Wonderinterest Trading Ltd.

* Minulá výkonnosť nie je zárukou budúcich výsledkov.

[1] Výhľadové vyhlásenia vychádzajú z predpokladov a aktuálnych očakávaní, ktoré môžu byť nepresné, alebo z aktuálneho ekonomického prostredia, ktoré sa môže zmeniť. Takéto vyhlásenia nie sú zárukou budúcej výkonnosti. Zahŕňajú riziká a ďalšie neistoty, ktoré sa dajú ťažko predvídať. Výsledky sa môžu podstatne líšiť od výsledkov vyjadrených alebo implikovaných v akýchkoľvek výhľadových vyhláseniach.

Tento text predstavuje maketingovú komunikáciu. Nejedná sa o žiadnu formu investičného poradenstva alebo investičného prieskumu ani o ponuku akejkoľvek tranzakcie s finančným inštrumentom. Obsah textu nezohľadňuje individuálne okolnosti čitateĺov, ich skúsenosť či finančnú situáciu. Minulá výkonnosť nie je zárukou či predikciou budúcich výsledkov.

Varovanie pred rizikom: Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 88.24% účtov neprofesionálnych investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.