Apple je prva blagovna znamka z globalno vrednostjo 1 bilijon dolarjev

Tržna kapitalizacija tehnološkega podjetja Apple znaša 3,18 milijarde dolarjev, s čimer je postalo najdragocenejša blagovna znamka in prvo podjetje, ki je doseglo globalno vrednost 1 bilijona dolarjev. Podatek je bil objavljen v okviru Kantarjeve lestvice BranDz v pretekli sredi. Podjetje je prag preseglo zaradi 15-odstotne rasti na letni ravni, k čemur so pripomogle zelene naložbe in naložbe v umetno inteligenco.* Proizvajalec iPhonov je že tretje leto zapored obdržal položaj najdragocenejše blagovne znamke. Na drugo mesto se je uvrstil Alphabet, na tretje pa Microsoft.

Doseganje zelenih mejnikov

V letu 2020 je globalne operacije družbe Apple poganjalo 6 gigavatov zelene energije. Danes je ta količina že trikrat večja - 18 gigavatov zelene energije. Poleg tega je od leta 2015 za 55 odstotkov zmanjšal svoj ogljični odtis, s čimer se je približal cilju, da bo do leta 2030 ogljično nevtralen. Poleg dejavnosti za varstvo okolja želi ta cilj doseči z zmanjšanjem emisij za 75 odstotkov glede na leto 2015.

Zmanjšuje recikliranje

Podjetje v svojih obratih vse bolj uporablja reciklirane surovine. Leta 2023 bo do 56 odstotkov kobalta v Applovih baterijah iz recikliranih virov, kar je več kot dvakrat več kot prejšnje leto. Poleg tega uporablja 24 odstotkov litija in do 100 odstotkov bakra iz recikliranih virov. Zmanjšuje tudi količino plastike v embalaži, tako da bo leta 2023 plastika predstavljala le še 3 odstotke vse embalaže. Zanimivo je, da je MacBook Air z M3 prvi Applov izdelek v zgodovini, ki je izdelan iz vsaj 50 odstotkov recikliranega materiala. 

Tlaka na energetsko učinkovitost

Applov program dobaviteljev čiste energije trenutno zagotavlja več kot 16,5 gigavata obnovljive energije po vsem svetu. Zaradi Applovega prizadevanja za energetsko učinkovitost je več kot 100 dobaviteljev lani prihranilo več kot 2 milijardi kilovatnih ur električne energije. Skupaj z drugimi prihranki energije, predvsem toplotne, so se dobavitelji izognili skoraj 1,7 milijona metričnih ton emisij ogljika, kar je 25-odstotno povečanje v primerjavi z letom 2022.

Sodelovanje z OpenAI

Vodja družbe Apple Tim Cook je v ponedeljek, 11. junija, odprl novo poglavje za podjetje, ko je napovedal dogovor z OpenAI, zlasti vključitev njegovega zmogljivega modela umetne inteligence v svojo glasovno pomočnico Siri. Delnica podjetja se je po tej objavi močno podražila nad 200 dolarjev. Pred začetkom trgovanja v petek, 14. junija, je bila njihova vrednost vprašljiva pri 214 dolarjih na delnico.* Če pogledamo graf, lahko vidimo, da je petletna uspešnost delnice precej stabilna in je že dlje časa v zelenih številkah.

Snímek obrazovky 2024-06-20 v 9.19.39

Razvoj vrednosti družbe Apple v zadnjih petih letih. (Vir: Google Finance) *

 

Partnerstvo z Googlom

V tehničnem dokumentu, ki ga je Apple kasneje objavil, je navedeno, da ima tudi Google veliko koristi od dogovora Open AI. Applovi inženirji so za ustvarjanje osnovnih modelov umetne inteligence uporabili lastno okvirno programsko opremo, za strojno opremo, zlasti grafične procesorje, pa bodo uporabili Googlove najsodobnejše naprave, ki jih razvijajo že približno 10 let. Ti čipi pete generacije, ki jih je mogoče uporabiti za urjenje umetne inteligence, so kokurenca za Nvidiine čipe.

Izzivi za prihodnost

Prihodnost dveh ključnih Applovih naložb se zdi na pravi poti. Poleg trenutno hitro rastočega segmenta umetne inteligence si je podjetje zastavilo tudi zelo ambiciozne trajnostne cilje, ki jih želi doseči do leta 2030. Napovedalo je namreč odpravo 1 milijona ton ogljika, letno energetsko zmogljivost naj bi povečalo za 3 gigavate zelene energije, več kot 200 neposrednih dobaviteljev pa se je zavezalo, da bodo pri proizvodnji za tega tehnološkega velikana uporabljali zeleno energijo. To kaže na resnost podjetja Apple in drugih podjetij pri zmanjševanju ogljičnega odtisa in prizadevanju za trajnost[1].

Olivia Lacenova, glavna analitičarka podjetja Wonderinterest Trading Ltd.

* Pretekli rezultati niso zagotovilo za prihodnje rezultate.

[1] V prihodnost usmerjene izjave temeljijo na predpostavkah in trenutnih pričakovanjih, ki so lahko netočna, ali na trenutnem gospodarskem okolju, ki se lahko spremeni. Takšne izjave niso jamstvo za prihodnjo uspešnost. Vključujejo tveganja in druge negotovosti, ki jih je težko predvideti. Rezultati se lahko bistveno razlikujejo od tistih, ki so izraženi ali nakazani v izjavah o prihodnosti.

This text constitutes marketing communication. It is not any form of investment advice or investment research or an offer for any transactions in financial instrument. Its content does not take into consideration individual circumstances of the readers, their experience or financial situation. The past performance is not a guarantee or prediction of future results.

Opozorilo o tveganju: Pogodbe na razliko so kompleksni instrumenti in prinašajo veliko tveganje hitre izgube denarja zaradi finančnega vzvoda. Pri trgovanju s pogodbami na razliko pri tem ponudniku denar izgubi 88.24% računov malih vlagateljev. Razmislite, ali razumete, kako delujejo CFD-ji, in ali si lahko privoščite tako veliko tveganje z izgubo denarja.