Nvidia suvereno vodeća među proizvođačima čipova

Na vrhuncu ludila za kriptovalutama bilo je gotovo nemoguće nadograditi računalo za igre moćnom grafičkom karticom. Gotovo sve su završile u rukama ambicioznih rudara kriptovaluta. Danas su grafičke kartice ponovno u središtu pozornosti, ovoga puta u vezi sa svjetskim ludilom za umjetnom inteligencijom, koje je pokrenula tvrtka ChatGPT. Zahvaljujući projektima povezanim s umjetnom inteligencijom, potražnja za grafičkim procesorima (GPU) danas raste što bi moglo pridonijeti karticama tvrtke NVIDIA, jednog od ključnih dobavljača ove tehnologije.

Prvi s tržišnom kapitalizacijom od 1 bilijun USD

NVIDIA već duže vrijeme stabilno raste. Nedavno je postala prvi proizvođač čipova u svijetu, koji je dosegao tržišnu vrijednost od 1 bilijun USD. Ovaj svjetski proizvođač čipova također ciljano poboljšava svoju poziciju u odnosu na konkurente Intel i AMD, čija tržišna dominacija posljednjih godina značajno opada. Očekuje se da će NVIDIA nastaviti svoj pobjednički niz, što će se odraziti na njezine rezultate za fiskalnu 2023. godinu.[1] Pozitivan razvoj održava se i u kretanju dionica društva. Znak za to je porast vrijednosti tvrtke za preko 191% u razdoblju od 1. siječnja ove godine. Dionice NVIDIA-e porasle su za 136% od početka godine.*

 

blog nvidia

Grafikon: Vrijednost dionica tvrtke Nvidia u proteklih 5 godina. (Izvor: Tradingview.com)*

 

 

Stalne inovacije

NVIDIA sve više utvrđuje svoj položaj na tržištu rješenja za umjetnu inteligenciju. Kako bi održala korak sa sve većim zahtjevima za performansama računalnih čipova, mora stalno ulagati u nove tehnologije. U 2022. godini potrošila je 7,3 milijarde USD na istraživanje i razvoj. Što se tiče prihoda, to predstavlja nevjerojatnih 27% i tvrtku stavlja na 2. mjesto odmah iza Meta Platforms (Facebook).

Tvrtka redovito donosi inovacije kao što je Nvidia Workbench, najnovije sučelje razvijeno posebno za programere ili Nvidia ACE rješenje za igraće konzole, koje omogućuje naprednu animaciju likova. Tvrtka je također nedavno najavila četvrtu iteraciju svoje softverske platforme Nvidia AI Enterprise, koja podiže mogućnosti takozvane generativne umjetne inteligencije na višu razinu za poslovne korisnike. Pojednostavljuje njihovu sposobnost izgraditi i implementirati velike jezičke modele (LLM) kao što su ChatGPT ili Google Bard.

 

NVIDIA najbolja na testovima

Ulaganja u razvoj kao i uspješan razvoj novih tehnologija pozitivno se odražavaju na neovisnim testiranjima. Najbolje rezultate u brzini čipa na neuronskim mrežama ove i prethodnih godina postigla je NVIDIA. Uz konkurente kao što su Google, Graphcore i Advanced Micro Devices koji nisu prijavljeni ove godine, NVIDIA-ina dominacija u svih osam testova bila je potpuna.

 

S konkurencijom za petama

Konkurentska tvrtka Intel vrijedno radi na takozvanom klasteru s nekoliko tisuća čipova temeljenom na vlastitom sustavu Gaudi AI. Uspjeh ovog projekta potencijalno bi mogao promiješati karte u ovom segmentu i oslabiti poziciju tvrtke NVIDIA, koja se također suočava s neizvjesnošću u vidu američkih tehnoloških ratova s ​​Kinom. Bidenova administracija razmatra proširenje ograničenja isporuke određenih tehnologija kineskom telekomunikacijskom divu Huawei Technologies Co., koji je 2019. godine dodan na crnu listu američkog ministarstva vanjskih poslova. Svako takvo ograničenje primjenjivalo bi se na tehnologije koje je razvila NVIDIA. Za sada je, međutim, pozicija tvrtke na tržištu jasna i u ovom trenutku nema naznaka da bi se uskoro mogla promijeniti.

 

 

* Prošli učinak nije jamstvo budućih rezultata.

[1] Izjave koje se odnose na budućnost temelje se na pretpostavkama i trenutnim očekivanjima koja se mogu pokazati netočnima ili se temelje na trenutnom gospodarskom okruženju koje se može promijeniti. Takve izjave nisu jamstvo buduće realizacije. Uključuju rizike i druge neizvjesnosti koje je teško predvidjeti. Rezultati se mogu značajno razlikovati od očekivanja izraženih ili impliciranih bilo kojim izjavama o budućnosti.

 

 

Izvor:

https://www.nytimes.com/2023/03/31/business/huawei-annual-earnings-2022.html

Este texto es una comunicación de marketing. No se trata de ningún tipo de asesoramiento o prospección de inversión ni de una oferta de transacción de ningún instrumento financiero. El contenido del texto no tiene en cuenta las circunstancias individuales, la experiencia o la situación financiera del lector. Eficacias pasadas no son garantía ni predicción de resultados futuros.

Advertencia de riesgo: Los CFD son instrumentos complejos y están asociados a un riesgo elevado de perder dinero rápidamente debido al apalancamiento. 81.75% de las cuentas de inversores minoristas pierden dinero en la negociación de CFD con este proveedor Debe considerar si comprende el funcionamiento de los CFD y si puede permitirse asumir un riesgo elevado de perder su dinero. Producto difícil de comprender, la CNMV ha determinado que no es adecuado para los pequeños inversores, debido a la complejidad y alto riesgo que implica.