Konkurence pro iPhone: Google představuje novou řadu Pixel s umělou inteligencí

Umělá inteligence (AI), která se úspěšně integrovala do každodenního života, bude mít významné místo i v nejnovější řadě produktů a funkcí Google Pixel, kterou společnost představila na své akci Made by Google.Jejich cílem je konkurovat nadcházející řadě iPhonů společnosti Apple v začlenění umělé inteligence.Představení však bylo poznamenáno stínem, který visí nad budoucností mateřské společnosti Alphabet. Ta může čelit rozhodnutí o rozdělení podniku v důsledku porušování amerických antimonopolních zákonů.

Luxusní design, vlastní čipy a jasnější displeje

Společnost Google na akci 13. srpna představila očekávaný telefon Pixel 9 v čele se skládacím modelem Pixel 9 Pro Fold. Nová řada zahrnuje také modely Pixel 9, Pixel 9 Pro a Pixel 9 Pro XL, které slibují výrazné vylepšení oproti svým předchůdcům, včetně vyšší odolnosti, jasnějších displejů Super Actua, lepších fotoaparátů a delší výdrže baterie. Zařízení jsou poháněna pokročilými čipy Tensor G4, které byly vyvinuty ve spolupráci se společností Google DeepMind. Nové Pixely se také pyšní titulem prvních smartphonů se systémem Android, které využívají satelitní funkci SOS bez nutnosti mobilního signálu. Prémiový Pixel 9 Pro Fold má větší přední displej a také vnitřní displej, který podporuje funkci rozdělení obrazovky pro multitasking. Zařízení druhé generace má stejnou cenovku 1 799 dolarů jako jeho předchůdce. Varianty Pixel 9 Pro mezitím nabízejí výkonné funkce s více než 6palcovými displeji a cenou od 799 do 1 099 dolarů. Předobjednávky byly zahájeny v den konání akce, přičemž Pixel 9 a 9 Pro XL budou v obchodech k dispozici již 22. srpna 2024. Pixel 9 Pro a 9 Pro Fold budou pro americké zákazníky k dispozici 4. září, globální prodej bude zahájen později. Toto brzké uvedení na trh by mělo společnosti Google poskytnout strategickou výhodu oproti společnosti Apple, která má v září představit svůj iPhone 16.

„Gemini je klíčem ke všemu“

To byla slova viceprezidenta společnosti Google pro služby zařízení Ricka Osterloha při představení osobního asistenta, který bude poháněn velkojazyčným modelem Gemini Nano, jenž bude automaticky předinstalován v nejnovějších Pixelech 9. Jedná se o změnu oproti původní možnosti, kdy si uživatelé mohli vybrat, zda chtějí asistenta používat. Jeho používání však zůstává volitelné s možností vrátit se ke staršímu modelu AI. Asistenta integrovali do funkcí, jako je vyhledávání, YouTube, Gmail atd. a plánují jeho rozšíření na Samsung a další telefony se systémem Android. Model nabízí mnoho pokročilých funkcí. Jednou z nich je placená funkce Gemini Live, kde si uživatel může vybrat z 10 lidsky znějících hlasů a vést realistické a výrazné rozhovory. Google tak chce konkurovat OpenAI a její funkci Advanced Voice Mode a novému iPhonu 16, který bude používat ChatGPT vytvořený stejnou společností.

Funkcemi nabitý

Ti, kteří si vybírají telefon podle funkcí souvisejících s fotografováním, určitě ocení nový Magic Editor s vestavěnou umělou inteligencí. Ta spolu s rozšířenou realitou ve funkci Add me zapojí fotografa do skupinových snímků. Kromě toho mohou uživatelé Pixelů řady 9 využít kreativní možnosti Pixel Studia pro vytváření snímků. Ten však nebude generovat snímky s lidskými tvářemi kvůli obavám z dřívějších nepřesností, kdy Gemini vytvářel nepřesné a zavádějící snímky lidí. Další funkcí, která mnohým usnadní život, je Pixel Screenshot, který najde zapomenuté snímky obrazovky, vyhledá na nich konkrétní data nebo na základě údajů z pozvánky vytvoří událost v kalendáři. Funkce Call Notes zase po získání souhlasu obou stran vytvoří poznámky z telefonního rozhovoru.

Kromě telefonu jsou k dispozici také hodinky a sluchátka.

Akce přinesla také představení hodinek Pixel Watch 3, které se na trhu objeví 10. září. Ty vynikají unikátní funkcí detekce ztráty tepu, která upozorní tísňové kontakty, úřady i kolemjdoucí, pokud nezaznamená puls uživatele, což je záchranná brzda v případě zástavy srdce nebo jiných závažných zdravotních stavů. Funkce bude k dispozici v některých evropských zemích a plánuje se certifikace v dalších zemích. Hodinky umí také přivolat záchranáře v případě autonehody nebo pádu, přicházejí v nových velikostech, s jasnějším displejem a lepší výdrží baterie. Spolu s nimi Google představil také náhlavní soupravu Pixel Buds Pro 2 vybavenou funkcí Gemini Live, která podle TechCrunch umožňuje vést konverzaci, i když je telefon položený. Sluchátka poháněná čipem Tensor A1 nabízejí prodlouženou výdrž baterie, technologii potlačení šumu a vylepšený kompaktní design. Z toho je zřejmé, že strategie společnosti je jednoznačně zaměřena na hlubší integraci umělé inteligence do produktů každodenní potřeby.

Společnosti Alphabet hrozí rozpad

Zatímco Google představil převratné inovace, mateřská společnost Alphabet (GOOG) prochází náročným obdobím. Na začátku srpna si vyslechla rozsudek o vině za porušení amerických antimonopolních zákonů. Případ se týkal vyhledávacích a reklamních služeb. Během vyšetřování bylo zjištěno, že smlouvy společnosti, mimo jiné i se společností Apple, zajišťovaly jejímu vyhledávači prvenství. Google však tvrdí, že důvodem jeho „prvenství“ je lepší produkt. Americké ministerstvo spravedlnosti v současné době pracuje na opatřeních k nápravě situace. Podle zdrojů blízkých agentuře Bloomberg je nejhorším scénářem příkaz k rozdělení společnosti s nuceným prodejem klíčových aktiv, jako je operační systém Android, prohlížeč Chrome a reklamní služba AdWords. Tím „lepším“ by bylo sdílení dat s konkurencí nebo omezení výhod spojených s umělou inteligencí. Podle agentury Bloomberg je však pravděpodobné, že úřady zakročí a takové dohody zakážou. Pokud by vláda na rozdělení přistoupila, znamenalo by to významné vítězství americké justice v této oblasti, které by ovlivnilo nejen chod společnosti, ale i širší technologické prostředí. Podobný tlak byl vyvíjen i na společnost Microsoft (MSFT), které před 20 lety hrozil rozpad ze stejného důvodu, avšak neúspěšně.

Hodnota akcií sice klesla, ale dlouho se držely v zelených číslech

Na výkonnost akcií společnosti má vliv nejen rozhodnutí soudu, ale také volatilní první srpnový týden, kdy světový akciový trh zaznamenal výrazné ztráty. Tržní hodnotě akcií společnosti Alphabet příliš nepomohly ani nedávné smíšené výsledky hospodaření za druhé čtvrtletí a nic na tom nezměnilo ani představení nové produktové řady. Akcie se 14. srpna obchodovaly za 160 USD, což je 16 % pod historickým maximem z 10. července 2024. I přes nedávný poměrně prudký pokles je však hodnota akcií stále vysoká a společnost si udržuje tržní kapitalizaci ve výši 1,96 miliardy USD. Při pohledu na vývoj hodnoty od začátku roku vidíme, že vsi získala více než 14 procent, přičemž meziročně se jedná o růst o více než 20 procent. Pětiletá výkonnost činí dokonce 177 procent.*

Snímek obrazovky 2024-08-20 v 15.52.31

Vývoj ceny akcií společnosti Alphabet za posledních 5 let. (Zdroj: Trading Economics) *

 

Výhled je stále nejistý

Přestože Alphabet v současné době prochází poměrně náročným obdobím, akcie se v posledních dnech odrazily od nedávného propadu, a tak je zřejmé, že investoři nadále věří, že společnost náročnou situaci zvládne. Přestože možná hrozba rozpadu zůstává, příklad Microsoftu ukazuje, že „žádná kaše se nejí tak horká, jak se uvaří“. Nehledě na to, že ceny akcií technologických společností jsou v současnosti hnány vývojem a pokrokem v oblasti umělé inteligence, a jak Alphabet ukázal na své poslední prezentaci novinek, ve světě konkurence rozhodně neprohraje. Ne nadarmo jsou technologičtí giganti součástí skupiny FAANG[1].

Olivia Lacenová, hlavní analytička společnosti Wonderinterest Trading Ltd.

* Minulá výkonnost není zárukou budoucích výsledků.

[1] Výhledová prohlášení vycházejí z předpokladů a současných očekávání, která mohou být nepřesná, nebo ze současného ekonomického prostředí, které se může změnit. Taková prohlášení nejsou zárukou budoucích výsledků.Zahrnují rizika a další nejistoty, které je obtížné předvídat. Výsledky se mohou podstatně lišit od výsledků vyjádřených nebo naznačených v jakýchkoli výhledových prohlášeních.

 

Tento text představuje marketingovou komunikaci. Nejedná se o žádnou formu investičního poradenství nebo investičního průzkumu ani o nabídku jakékoliv transakce s finančním nástrojem. Obsah textu nezohledňuje individuální okolnosti, zkušenost nebo finanční situaci čtenáře. Výkonnost v minulosti není zárukou nebo predikcí budoucích výsledků.

Varování před rizikem: Rozdílové smlouvy jsou komplexní nástroje a v důsledku použití finanční páky jsou spojeny s vysokým rizikem rychlého vzniku ztráty. U 88.24% účtů retailových investorů došlo při obchodování s rozdílovými smlouvami u tohoto poskytovatele ke vzniku ztráty. Měli byste zvážit, zda rozumíte tomu, jak rozdílové smlouvy fungují, a zda si můžete dovolit vysoké riziko ztráty svých prostředků.