Konkurencia pre iPhone: Google predstavil nový rad Pixel nabitý AI

Umelá inteligencia (AI), ktorá sa úspešne začlenila do každodenného života bude významne zastúpená aj v najnovšom rade produktov a funkcií Pixel od Google, ktoré spoločnosť predstavila na svojom podujatí Made by Google. Navrhnuté sú tak, aby konkurovali pri začleňovaní AI nadchádzajúcemu radu iPhone od Apple. Uvedenie však bolo poznačené tieňom, ktorý visí nad budúcnosťou materskej spoločnosti Alphabet. Tá môže čeliť rozhodnutiu o rozdelení podniku ako následok porušenia amerických protimonopolných zákonov.

Luxusný dizajn, vlastné čipy a jasnejšie displeje

Google na podujatí 13. augusta predstavil očakávaný Pixel 9, ktorého hlavnou hviezdou bol skladací Pixel 9 Pro Fold. Nový rad zahŕňa aj modely Pixel 9, Pixel 9 Pro a Pixel 9 Pro XL, ktoré oproti svojim predchodcom sľubujú výrazné vylepšenia vrátane zvýšenej odolnosti, jasnejších displejov Super Actua, lepších fotoaparátov a dlhšej výdrže batérie. Zariadenia sú poháňané pokročilými čipmi Tensor G4, vyvinuté v spolupráci so spoločnosťou Google DeepMind. Nový Pixel sa tiež môže pýšiť titulom prvých Android smartfónov, ktoré využívajú funkciu satelitného SOS bez potreby mobilného signálu. Prémiový Pixel 9 Pro Fold má väčšiu prednú obrazovku aj vnútorný displej, ktorý podporuje funkciu rozdelenej obrazovky na multitasking. Druhá generácia zariadenia má rovnakú cenu 1 799 USD ako jej predchodca. Medzitým Pixel 9 varianty Pro ponúkajú výkonné funkcie s viac ako 6 palcovými displejmi a cenami od 799 – 1 099 USD. Predobjednávky sa začali v deň podujatia, pričom Pixel 9 a 9 Pro XL budú dostupné v obchodoch už 22. augusta 2024. Pixel 9 Pro a 9 Pro Fold budú pre amerických zákazníkov k dispozícii od 4. septembra, globálne predaje začnú až neskôr. Toto skoré vydanie by malo poskytnúť Google strategickú výhodu pred spoločnosťou Apple, ktorá má v septembri predstaviť svoj iPhone 16.

„Blíženci sú kľúčom ku všetkému“

To boli slová viceprezidenta pre zariadenia služby Google, Ricka Osterloha pri predstavovaní osobného asistenta, ktorého bude poháňať veľký jazykový model Gemini Nano, ktorý bude automaticky prednastavený v najnovších Pixel 9. Je to zmena oproti pôvodnej možnosti, kedy používatelia mali na výber či asistenta chcú využívať. Napriek tomu však ostáva jeho používanie dobrovoľné s možnosťou vrátiť sa k staršiemu modelu AI. Asistenta integrovali do funkcií ako napríklad vyhľadávanie, YouTube, Gmail atď., s plánom rozšíriť ho aj do mobilov od Samsungu a ďalších so systémom Android. Model ponúka mnoho pokročilých funkcií. Jednou z nich je aj platená Gemini Live, pri ktorej môže užívateľ vybrať z 10 ľudsky znejúcich hlasov a viesť realistické a expresívne rozhovory.  Google tak chce konkurovať OpenAI a jej hlasovej funkcii Advanced Voice Mode  a novému iPhone 16, ktorý bude využívať ChatGPT vytvorený tou istou spoločnosťou.

Funkcie nabité novinkami

Tí, ktorí si vyberajú telefón na základe funkcií týkajúcich sa fotiek, si rozhodneprídu na svoje vďaka novinkám v editore Magic Editor so vstavanou umelou inteligenciou. Tá spolu s rozšírenou realitou v rámci funkcie Add me, zapojí fotografa do skupinových záberov. Okrem toho môžu používatelia radu Pixel 9 využívať kreatívne možnosti aplikácie Pixel Studio na generovanie obrázkov. Tá, ale nebude generovať snímky s ľudskými tvárami kvôli obavám z predchádzajúcich nepresností, kedy Gemini vytváral nepresné a klamlivé obrazy ľudí. Ďalšou funkciou, ktorá mnohým uľahčí život je Pixel Screenshot, ktorá nájde zabudnuté snímky obrazovky, vyhľadá na nich konkrétne dáta alebo na základe údajov z pozvánky vytvorí udalosť v kalendári. Funkcia Call Notes po získaní súhlasu oboch strán zasa vytvorí z telefonického rozhovoru poznámky.

Okrem telefónu, aj hodinky a slúchadlá

Udalosť priniesla aj predstavenie hodiniek Pixel Watch 3, ktoré sa na trh dostanú 10. septembra. Tie vynikajú jedinečnou funkciou detekcie straty pulzu, ktorá varuje núdzové kontakty, úrady, ale aj okoloidúcich ľudí, ak nezaznamená užívateľov pulz, čo predstavuje záchranné lano v prípade zástavy srdca alebo iných vážnych zdravotných ťažkostí. Funkcia bude dostupná v niektorých krajinách Európy s plánom certifikácie v ďalších štátoch. Hodinky dokážu privolať záchranu aj v prípade dopravnej nehody, či pri páde, a prichádzajú v nových veľkostiach, s jasnejším displejom a vylepšenou výdržou batérie. Spolu s nimi Google predstavil aj slúchadlá Pixel Buds Pro 2 vybavené Gemini Live, ktorá podľa TechCrunch umožňuje konverzáciu, aj keď je telefón odložený. Slúchadlá, poháňané čipom Tensor A1, ponúkajú predĺženú výdrž batérie, technológiu potlačenia šumu a vylepšený kompaktný dizajn. Z toho jasne vyplýva, že stratégia spoločnosti je jednoznačne zameraná na hlbšiu integráciu umelej inteligencie do každodenných produktov.

Alphabetu hrozí rozdelenie

Zatiaľ čo Google predstavil prelomové novinky, materská spoločnosť Alphabet (GOOG) prechádza náročným obdobím. Začiatkom augusta si vypočula rozsudok o vinne z porušenia protimonopolných zákonov USA. Ten sa týkal vyhľadávacích a reklamných  služieb. Počas vyšetrovania sa zistilo, že zmluvy spoločnosti, okrem iného napríklad aj s Apple, zaisťovali, že jej vyhľadávač bol na prvom mieste. Google však zastáva názor, že dôvodom ich „prvenstva“ je vynikajúci produkt. Americké ministerstvo spravodlivosti momentálne pracuje na opatreniach ako situáciu napraviť. Najhorší scenár je podľa zdrojov blízkych Bloombergu nariadenie rozdeliť spoločnosť s núteným predajom kľúčových aktív, ako je operačný systém Android, prehliadač Chrome a reklamná služba AdWords. Tým „lepším“, by bolo zdieľanie údajov s konkurenciou, či obmedzenia výhod spojených s AI. Podľa Bloombergu, je však pravdepodobné, že autority pristúpia ku krokom, ktoré by zakazovali podobné zmluvy. Ak vláda súhlasí s rozdelením, išlo by tak o významnú výhru pre americkú spravodlivosť v tejto oblasti, ktorá by ovplyvnila nielen chod spoločnosti, ale širšie technologické prostredie. Podobný tlak bol vyvíjaný aj na Microsoft (MSFT), ktorému z rovnakého dôvodu hrozilo pred 20 rokmi rozdelenie, avšak neúspešne.

Hodnota akcií klesla, no dlhodobo je v zelených číslach

Vývoj akcií spoločnosti je ovplyvnený nielen súdnym rozhodnutím, ale aj volatilným prvým augustovým týždňom, kedy globálny akciový trh zaznamenal výrazné straty. Hodnote Alphabet na burze veľmi nepomohli ani nedávne zmiešané hospodárske výsledky za druhý štvrťrok a predstavenie novej produktovej rady na tom nič nezmenilo. Akcie sa 14. augusta obchodovali na úrovni 160 USD, čo je 16 percent pod historickým maximom z 10. júla 2024. Napriek nedávnemu pomerne prudkému poklesu, je však hodnota akcií stále vysoká a spoločnosť si udržiava trhovú kapitalizáciu na úrovni 1,96 miliárd USD. Pri pohľade na vývoj hodnoty od začiatku roka, môžeme vidieť, že vsi pripísala viac ako 14 percent, zatiaľ čo medziročne ide o rast viac ako 20 percent. Pätročná výkonnosť sa dokonca pohybuje na úrovni 177 percent.*

Snímek obrazovky 2024-08-20 v 15.52.31

Vývoj cien akcií Alphabet za posledných 5 rokov. (Zdroj: Trading Economics) *

 

Výhľad je zatiaľ neistý

Aj keď Alphabet momentálne prežíva pomerne náročné obdobie, akcie sa v posledných dňoch odrazili s posledného prepadu, a tak je jasné, že investori naďalej veria, že spoločnosť náročnú situáciu zvládne. Aj keď možná hrozba rozdelenia naďalej pretrváva,  na príklade Microsoftu je zjavné, že „žiadna kaša sa neje taká horúca ako sa navarí“. Nehovoriac o tom, že ceny technologických spoločností na burze momentálne poháňa práve vývoj a napredovanie v oblasti AI, a ako Alphabet ukázala na poslednom predstavení noviniek, vo svete konkurencie sa rozhodne nestratí. Nie nadarmo patrí k technologickým gigantom FAANG.[1]

Olívia Lacenová, hlavná analytička spoločnosti Wonderinterest Trading Ltd.

* Minulá výkonnosť nie je zárukou budúcich výsledkov.

[1] Výhľadové vyhlásenia vychádzajú z predpokladov a aktuálnych očakávaní, ktoré môžu byť nepresné, alebo z aktuálneho ekonomického prostredia, ktoré sa môže zmeniť. Takéto vyhlásenia nie sú zárukou budúcej výkonnosti. Zahŕňajú riziká a ďalšie neistoty, ktoré sa dajú ťažko predvídať. Výsledky sa môžu podstatne líšiť od výsledkov vyjadrených alebo implikovaných v akýchkoľvek výhľadových vyhláseniach.

Tento text predstavuje maketingovú komunikáciu. Nejedná sa o žiadnu formu investičného poradenstva alebo investičného prieskumu ani o ponuku akejkoľvek tranzakcie s finančným inštrumentom. Obsah textu nezohľadňuje individuálne okolnosti čitateĺov, ich skúsenosť či finančnú situáciu. Minulá výkonnosť nie je zárukou či predikciou budúcich výsledkov.

Varovanie pred rizikom: Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 88.24% účtov neprofesionálnych investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.