Konkurenca za iPhone: Google predstavi novo linijo Pixel z umetno inteligenco

Umetna inteligenca, ki se je uspešno vključila v vsakdanje življenje, bo imela pomembno vlogo tudi v Googlovi najnovejši liniji izdelkov in funkcij Pixel, ki jih je podjetje predstavilo na dogodku Made by Google. Z vključitvijo umetne inteligence naj bi konkurirali Applovi prihajajoči liniji iPhonov.Vendar je predstavitev zaznamovala senca, ki visi nad prihodnostjo matičnega podjetja Alphabet. Slednje se lahko zaradi kršitev ameriške protimonopolne zakonodaje sooči z odločitvijo o razdružitvi podjetja.

Luksuzurno oblikovanje, čipi po meri in svetlejši zasloni

Google je na dogodku 13. avgusta predstavil težko pričakovani Pixel 9, na čelu z zložljivim Pixel 9 Pro Fold. Nova linija vključuje tudi telefone Pixel 9, Pixel 9 Pro in Pixel 9 Pro XL, ki v primerjavi s svojimi predhodniki obljubljajo bistvene izboljšave, vključno z večjo vzdržljivostjo, svetlejšimi zasloni Super Actua, boljšimi fotoaparati in daljšim trajanjem baterije. Naprave poganjajo napredni čipi Tensor G4, razviti v sodelovanju z družbo Google DeepMind. Novi Pixel se ponaša tudi z nazivom prvega pametnega telefona s sistemom Android, ki uporablja satelitsko funkcijo SOS brez potrebe po mobilnem signalu. Vrhunski Pixel 9 Pro Fold ima večji sprednji zaslon ter notranji zaslon, ki podpira funkcijo razdeljenega zaslona za večopravilnost. Druga generacija naprave ima enako ceno 1799 dolarjev kot njena predhodnica. Medtem različice Pixel 9 Pro ponujajo zmogljive funkcije z več kot 6-palčnimi zasloni in ceno od 799 do 1.099 USD. Prednaročila so se začela na dan dogodka, telefona Pixel 9 in 9 Pro XL pa bosta v trgovinah na voljo že 22. avgusta 2024. Telefona Pixel 9 Pro in 9 Pro Fold bosta za kupce v ZDA na voljo 4. septembra, globalna prodaja pa se bo začela pozneje. Ta zgodnja izdaja naj bi Googlu zagotovila strateško prednost pred podjetjem Apple, ki bo septembra predstavilo svoj iPhone 16.

"Gemini je ključ do vsega"

To so bile besede Ricka Osterloha, podpredsednika Googlovih storitev za naprave, ob predstavitvi osebnega pomočnika, ki ga bo poganjal model velikega jezika Gemini Nano, ki bo samodejno vnaprej naložen v najnovejše telefone Pixel 9. To je sprememba glede na prvotno možnost, pri kateri so uporabniki lahko izbirali, ali želijo uporabljati pomočnika. Vendar pa njegova uporaba ostaja neobvezna z možnostjo vrnitve na starejši model umetne inteligence. Pomočnika so vključili v funkcije, kot so iskanje, YouTube, Gmail itd. in ga nameravajo razširiti na Samsungove in druge telefone s sistemom Android. Model ponuja številne napredne funkcije. Ena od njih je plačljiva storitev Gemini Live, kjer lahko uporabnik izbira med 10 človeško zvenečimi glasovi ter vodi realistične in ekspresivne pogovore. Google tako želi konkurirati OpenAI in njegovi funkciji Advanced Voice Mode ter novemu iPhonu 16, ki bo uporabljal ChatGPT, ki ga je ustvarilo isto podjetje.

Vsebina z veliko funkcijami

Tisti, ki telefon izbirajo glede na funkcije, povezane s fotografijami, bodo zagotovo uživali v novem čarobnem urejevalniku z vgrajeno umetno inteligenco. Ta skupaj z nadgrajeno resničnostjo v funkciji Dodaj me vključi fotografa v skupinske posnetke. Poleg tega lahko uporabniki telefonov Pixel serije 9 izkoristijo ustvarjalne zmožnosti programa Pixel Studio za ustvarjanje slik. Vendar slednji ne bo ustvaril slik s človeškimi obrazi zaradi pomislekov glede prejšnjih netočnosti, ko je Gemini ustvaril netočne in zavajajoče slike ljudi. Druga funkcija, ki bo marsikomu olajšala življenje, je Pixel Screenshot, ki bo našla pozabljene posnetke zaslona, na njih poiskala določene datume ali ustvarila koledarski dogodek na podlagi podatkov o vabilu. Funkcija Call Notes pa ustvari zapiske iz telefonskega pogovora po pridobitvi soglasja obeh strani.

Zraven telefona so na voljo še ura in slušalke

Na dogodku so predstavili tudi uro Pixel Watch 3, ki bo na trgu 10. septembra. Slednjo odlikuje edinstvena funkcija zaznavanja izgube pulza, ki opozori stike v sili, organe oblasti in tudi mimoidoče, če ne zazna uporabnikovega pulza, kar je rešilna bilka v primeru srčnega zastoja ali drugih resnih zdravstvenih stanj. Funkcija bo na voljo v nekaterih evropskih državah, načrtuje pa se certificiranje tudi v drugih državah. Ura lahko prikliče tudi reševalce v primeru prometne nesreče ali padca, na voljo pa je v novih velikostih, s svetlejšim zaslonom in izboljšano življenjsko dobo baterije. Skupaj z njimi je Google predstavil tudi slušalke Pixel Buds Pro 2, opremljene s funkcijo Gemini Live, ki po navedbah TechCruncha omogoča pogovor, tudi ko je telefon odložen. Slušalke, ki jih poganja čip Tensor A1, ponujajo podaljšano življenjsko dobo baterije, tehnologijo za odpravljanje šumov in izboljšano kompaktno obliko. To jasno kaže, da je strategija podjetja jasno usmerjena v globljo integracijo umetne inteligence v vsakdanje izdelke.

Alphabetu grozi razpad

Čeprav je Google uvedel prelomne inovacije, matično podjetje Alphabet (GOOG) preživlja zahtevno obdobje. V začetku avgusta je slišalo obsodilno sodbo zaradi kršenja ameriške protimonopolne zakonodaje. Zadeva se je nanašala na storitve iskanja in oglaševanja. Med preiskavo je bilo ugotovljeno, da so pogodbe podjetja, med drugim tudi z družbo Apple, zagotavljale, da je bil njegov iskalnik na prvem mestu. Vendar pa Google trdi, da je razlog za njihovo "prvo mesto" boljši izdelek. Ministrstvo za pravosodje ZDA trenutno pripravlja ukrepe za izboljšanje stanja. Po navedbah virov blizu Bloombergu je najslabši možni scenarij odredba o razdružitvi podjetja s prisilno prodajo ključnih sredstev, kot so operacijski sistem Android, brskalnik Chrome in oglaševalska storitev AdWords. "Boljši" pa bi bila delitev podatkov s konkurenti ali omejitev ugodnosti, povezanih z umetno inteligenco. Po poročanju Bloomberga pa je verjetno, da bodo posredovali organi, ki bodo prepovedali takšne dogovore. Če se bo vlada strinjala z delitvijo, bo to pomembna zmaga ameriškega pravosodja na tem področju, ki ne bo vplivala le na delovanje podjetja, temveč tudi na širšo tehnološko pokrajino. Podoben pritisk so izvajali na Microsoft (MSFT), ki mu je pred 20 leti iz istega razloga grozil razpad, vendar neuspešno.

Vrednost delnice je padla, vendar je bila dolgo časa v zelenih številkah

Na uspešnost delnic podjetja ne vpliva le odločitev sodišča, temveč tudi nestanoviten prvi teden avgusta, ko je svetovni borzni trg beležil precejšnje izgube. Tržni vrednosti delnic podjetja Alphabet niso veliko pomagali nedavni mešani poslovni rezultati za drugo četrtletje in predstavitev nove linije izdelkov tega ni spremenila. Delnica se je 14. avgusta trgovala po 160 dolarjev, kar je 16 odstotkov pod najvišjo vrednostjo vseh časov, ki je bila dosežena 10. julija 2024. Kljub nedavnemu razmeroma močnemu padcu pa je vrednost delnice še vedno visoka in podjetje ohranja tržno kapitalizacijo v višini 1,96 milijarde dolarjev. Če pogledamo razvoj vrednosti od začetka leta, lahko vidimo, da je družba vsi pridobila več kot 14 odstotkov, na letni ravni pa gre za več kot 20-odstotno rast. Petletna uspešnost znaša celo 177 odstotkov.*

Snímek obrazovky 2024-08-20 v 15.52.31

Razvoj vrednosti delnic družbe Alphabet v zadnjih petih letih. (Vir: Trading Economics) *

Obeti so še vedno negotovi

Olivia Lacenova, glavna analitičarka pri Wonderinterest Trading Ltd.

* Pretekla uspešnost ni zagotovilo za prihodnje rezultate.

[1] V prihodnost usmerjene izjave temeljijo na predpostavkah in trenutnih pričakovanjih, ki so lahko netočna, ali na trenutnem gospodarskem okolju, ki se lahko spremeni. Take izjave niso jamstvo za prihodnje rezultate.Vključujejo tveganja in druge negotovosti, ki jih je težko predvideti. Izidi se lahko bistveno razlikujejo od tistih, ki so izraženi ali nakazani v izjavah o prihodnosti.

This text constitutes marketing communication. It is not any form of investment advice or investment research or an offer for any transactions in financial instrument. Its content does not take into consideration individual circumstances of the readers, their experience or financial situation. The past performance is not a guarantee or prediction of future results.

Opozorilo o tveganju: Pogodbe na razliko so kompleksni instrumenti in prinašajo veliko tveganje hitre izgube denarja zaradi finančnega vzvoda. Pri trgovanju s pogodbami na razliko pri tem ponudniku denar izgubi 88.24% računov malih vlagateljev. Razmislite, ali razumete, kako delujejo CFD-ji, in ali si lahko privoščite tako veliko tveganje z izgubo denarja.