Το σιτάρι είναι ένα από τα πιο προσεκτικά παρακολουθούμενα εμπορεύματα μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, όταν η τιμή του σκαρφάλωσε σε υψηλά 14 ετών σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.* Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που ώθησε την τιμή του προς τα πάνω ήταν η ανακοίνωση της Ινδίας στα μέσα Μαΐου του τρέχοντος έτους ότι θα αναστείλει τις εξαγωγές του σιταριού. Παρά την ελαφρά πτώση που σημειώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, η τιμή του εμπορεύματος συνεχίζει να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.
Γενικά, οι παγκόσμιες τιμές των κυριότερων δημητριακών είναι αρκετά ευαίσθητες σε οποιαδήποτε είδηση από τους μεγάλους παραγωγούς, στις καιρικές διακυμάνσεις, στις αυξήσεις του κόστους καλλιέργειας κ.λπ. Η τιμή του σιταριού έχει αυξηθεί σημαντικά φέτος, κυρίως λόγω της μείωσης των παγκόσμιων αποθεμάτων και των μειωμένων εξαγωγών από την Ουκρανία, η οποία βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση από τα τέλη Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, έως και το 25% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού αναμένεται να προέρχεται από τις εμπόλεμες χώρες της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία και οι συναφείς συνέπειές της προκάλεσαν έτσι παγκόσμια έλλειψη του εν λόγω αγαθού και ανησυχίες για την ασφάλεια του εφοδιασμού σε τρόφιμα (μέρος των οποίων αποτελεί το σιτάρι) στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η Ινδία σταμάτησε τις εξαγωγές
Αφού η Ινδία απαγόρευσε τις εξαγωγές εμπορευμάτων από τη χώρα πριν από ένα μήνα, όταν η συγκομιδή της επλήγη από κύμα καύσωνα, η τιμή του σιταριού έφτασε σε νέα υψηλά επίπεδα. Μετά το άνοιγμα της αγοράς στην Ευρώπη, ανήλθε στα 435 ευρώ ανά τόνο.Την ώθησε προς τα πάνω το αρνητικό κλίμα των επενδυτών, οι οποίοι είχαν βασιστεί στην Ινδία, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό σιταριού στον κόσμο, αφού η Ουκρανία μπλόκαρε τις εξαγωγές. Έκτοτε, η τιμή του εμπορεύματος μειώθηκε ελαφρώς, αλλά εξακολουθεί να παραμένει σχετικά υψηλή. Σύμφωνα με το Businessinsider.com, η τιμή έφτασε την Πέμπτη στα 397 ευρώ ανά τόνο.
Γράφημα: Διαγραμματική απεικόνιση: Εξέλιξη της τιμής του σιταριού τα τελευταία χρόνια. (Πηγή: businessinsider.com)
Οι αναπτυσσόμενες χώρες αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα
 ,
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται σε πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), σε ορισμένες χώρες της Δυτικής Αφρικής σημειώθηκαν νέα ρεκόρ υψηλών τιμών στα δημητριακά, κυρίως λόγω της αυξανόμενης ζήτησης και της μείωσης των διασυνοριακών ροών των εμπορευμάτων. Οι τιμές διαφόρων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του αλεύρου σίτου, αυξάνονται επίσης στις παράκτιες χώρες της αφρικανικής ηπείρου, όπου οι συγκρούσεις συνεχίζονται και οι τοπικές οικονομίες αγωνίζονται με την αποδυνάμωση των νομισμάτων. Σε αυτές περιλαμβάνονται το Σουδάν, το Νότιο Σουδάν, χώρες της Άπω Ανατολής και η Σρι Λάνκα.
Το ρύζι ως εναλλακτική λύση για το σιτάρι
Η έλλειψη του αγαθού και η απότομη αύξηση της τιμής του αναγκάζουν τις χώρες να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις για να το χρησιμοποιήσουν στη θέση του σιταριού. Η βιομηχανία τροφίμων της Ιαπωνίας επικεντρώνεται τώρα στην παραγωγή αλεύρων από ρύζι, το οποίο υπάρχει σε αφθονία στην Ιαπωνία, δεν χρειάζεται να εισαχθεί και δεν είναι τόσο ευαίσθητο στις διακυμάνσεις των τιμών.
Η πίεση στις τιμές παραμένει
Όσο οι παράγοντες που έχουν ωθήσει προς τα πάνω την τιμή του σιταριού συνεχίζουν να υφίστανται, είναι πιθανό η τιμή του εν λόγω εμπορεύματος να μην αρχίσει να πέφτει τόσο γρήγορα. Θα συμβεί ακριβώς το αντίθετο. Δεδομένης της αύξησης του πληθωρισμού, του κόστους των εισροών για την καλλιέργεια, των ανησυχιών για τη συγκομιδή λόγω του καύσωνα και του συνεχιζόμενου προβλήματος εφοδιασμού λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία, είναι πιθανό οι πιέσεις στις τιμές να ενταθούν στο εγγύς μέλλον.[1]
* Οι προηγούμενες επιδόσεις δεν αποτελούν εγγύηση για τα μελλοντικά αποτελέσματα.
 ,  ,
[1] Οι μελλοντικές δηλώσεις βασίζονται σε υποθέσεις και τρέχουσες προσδοκίες, οι οποίες ενδέχεται να είναι ανακριβείς, ή στο τρέχον οικονομικό περιβάλλον, το οποίο ενδέχεται να αλλάξει. Τέτοιες δηλώσεις δεν αποτελούν εγγυήσεις για μελλοντικές επιδόσεις. Εμπεριέχουν κινδύνους και άλλες αβεβαιότητες που είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Τα αποτελέσματα ενδέχεται να διαφέρουν ουσιωδώς από αυτά που εκφράζονται ή υπονοούνται από οποιεσδήποτε δηλώσεις που αφορούν το μέλλον.