Η μετακόμιση σε πλήρη εξέλιξη
Μία από τις τελευταίες εταιρείες που μετακομίζουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού Ωκεανού είναι η ελβετική εταιρεία κατασκευής ηλιακών μονάδων και κυττάρων Meyer Burger, η οποία έκλεισε το εργοστάσιό της στο Φράιμπεργκ της Γερμανίας στα μέσα Μαρτίου. Παρά τις προσπάθειες τόσο της εταιρείας όσο και της γερμανικής κυβέρνησης, οι διαπραγματεύσεις τους κατέληξαν σε αποτυχία. Το κλείσιμο του εργοστασίου προκάλεσε μείωση της ευρωπαϊκής παραγωγής κατά 10%, εκτός από την απώλεια 500 θέσεων εργασίας. Η εταιρεία θα μεταφέρει την παραγωγή της στις ΗΠΑ, όπου σχεδιάζει να δημιουργήσει δύο εργοστάσια, ένα για ηλιακούς συλλέκτες στην Αριζόνα και ένα για ηλιακές κυψέλες στο Κολοράντο. Η Freyr, μια νορβηγική εταιρεία που παράγει μπαταρίες ιόντων λιθίου, αποφάσισε επίσης να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο. Η τελευταία τερμάτισε τη χρηματοδότηση ενός εργοστασίου στη Νορβηγία και στις αρχές Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με επίσημη δήλωση στον ιστότοπό της, ανακοίνωσε ότι μεταφέρεται στις ΗΠΑ, όπου σχεδιάζει να επικεντρωθεί στο εργοστάσιό της στη Τζόρτζια.
Έλλειψη υποστήριξης
Οι δύο αυτές εταιρείες έρχονται να προστεθούν στον κατάλογο άλλων ευρωπαϊκών εταιρειών οι οποίες κλείνουν τα εργοστάσιά τους ή μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε άλλες ηπείρους λόγω έλλειψης υποστήριξης και επακόλουθων οικονομικών προβλημάτων. Σύμφωνα με το Reuters, τουλάχιστον 10 εταιρείες έχουν αναφέρει οικονομικές δυσκολίες τον τελευταίο χρόνο. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης και προσπαθεί να εντοπίσει όλες τις δυνατότητες χρηματοδότησης, όπως και το νορβηγικό υπουργείο Εμπορίου, το οποίο έχει εισαγάγει μια νέα βιομηχανική πολιτική για την πράσινη ενέργεια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει επίσης τη στήριξή της, εγκαινιάζοντας στα μέσα Απριλίου του τρέχοντος έτους μια εθελοντική χάρτα για τις εταιρείες και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ένα ποσοστό των αγορών ηλιακών συλλεκτών θα παράγεται στην εγχώρια αγορά. Ωστόσο, η Solar Power Europe, η συντονιστική ένωση, προειδοποιεί ότι η χάρτα δεν είναι νομικά δεσμευτική. Αντίθετα, ο Michael Bloss, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι της γνώμης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να δημιουργήσει ένα ταμείο προκειμένου να βοηθήσει τις εταιρείες να αγοράσουν πίσω αχρησιμοποίητα πάνελ που έχουν κατασκευαστεί στην Ευρώπη. Ενώ, για παράδειγμα, η σουηδική εταιρεία Northvolt έχει λάβει βοήθεια από τη γερμανική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την παραγωγή στη χώρα, η Meyer Burger δεν έχει λάβει υποστήριξη. Οι πολιτικές διαφωνίες σχετικά με το επίπεδο της οικονομικής στήριξης, λοιπόν, αναγκάζουν τις εταιρείες να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις εκτός Ευρώπης.
Μια μακροχρόνια έκκληση για βοήθεια
Η αποχώρηση της Meyer Burger από την ευρωπαϊκή αγορά είναι μόνο η αρχή, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Παραγωγής Ηλιακής Ενέργειας (ESMC) Johan Lindahl. Οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές ζητούν εδώ και καιρό υποστήριξη και ο λόγος είναι απλός - ο τεράστιος ανταγωνισμός από την Κίνα με φθηνά προϊόντα, ο οποίος πιέζει τις τιμές των Ευρωπαίων κατασκευαστών προς τα κάτω. Η κινεζική κυβέρνηση βάζει τεράστια ποσά για την προώθηση της πράσινης ενέργειας, είτε πρόκειται για τη φωτοβολταϊκή ενέργεια είτε για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, και επεκτείνεται επίσης πέρα από τα σύνορα της χώρας. Αυτή τη στιγμή αντιπροσωπεύει το 80% της παγκόσμιας παραγωγής ηλιακής ενέργειας. Σύμφωνα με τους ερευνητές της Wood Mackenzie, η παραγωγή των πάνελ είναι στο μισό του κόστους παραγωγής τους στην Ευρώπη, όπου η τιμή είναι 22 λεπτά, ενώ είναι συγκρίσιμη με τα ευρωπαϊκά προϊόντα. Η φθηνή παραγωγή επιτρέπει την πώληση των προϊόντων σε καλύτερες τιμές, πράγμα που σημαίνει ότι τα φαινομενικά ακριβά προϊόντα από την Ευρώπη δεν έχουν τόσο μεγάλη ζήτηση και οι κατασκευαστές έχουν στις αποθήκες τους αχρησιμοποίητους ηλιακούς συλλέκτες, για παράδειγμα. Ως γρήγορη λύση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέσπισε την πράξη Net-Zero Industry Act για να βοηθήσει στην αύξηση της εγχώριας παραγωγής στο 40% έως το 2030, επιταχύνοντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και βελτιώνοντας περαιτέρω τις συνθήκες. Ένας από τους κανονισμούς είναι ότι τα προϊόντα που πωλούνται στην ΕΕ δεν πρέπει να προέρχονται από καταναγκαστική εργασία. Παρά τα προαναφερθέντα βήματα, τα οποία θα μπορούσαν να επιφέρουν αλλαγές, πρέπει να υπολογιστεί ότι οι βελτιώσεις θα είναι ορατές μόνο στο μέλλον. Δεν θα βοηθήσουν άμεσα την ευρωπαϊκή αγορά.
Καλύτερες συνθήκες στις ΗΠΑ
Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι εταιρείες έλκονται από την αμερικανική ήπειρο. Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) που υπογράφηκε εκεί το 2022 υποστηρίζει τόσο τη μείωση του πληθωρισμού όσο και τη μείωση των εκπομπών κατά 40% έως το 2030. Ο νόμος αυτός περιλαμβάνει επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια όχι μόνο σε βιομηχανικό επίπεδο, αλλά έχει ως στόχο να βοηθήσει τα νοικοκυριά και τις κοινότητες, να αναζωογονήσει τη βιομηχανία και να αυξήσει την απασχόληση σε περιοχές όπως η Τζόρτζια, η Νότια Καρολίνα ή το Τέξας. Σε αντίθεση με τον ευρωπαϊκό νόμο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσφέρει επιχορηγήσεις, δάνεια, φορολογικές ελαφρύνσεις ή άλλα κίνητρα για τον σκοπό αυτό. Τέτοια μέτρα οδηγούν τελικά σε αποφάσεις Ευρωπαίων κατασκευαστών να αλλάξουν πεδίο δραστηριότητας και να μεταφέρουν την παραγωγή τους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Οι επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες μετά την αποχώρηση των εταιρειών
Το κλείσιμο εργοστασίων δεν έχει μόνο εκτεταμένες επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει ιδιαίτερα προβλήματα σε τοπικό επίπεδο. Η γερμανική πόλη Φράιμπεργκ λειτουργεί από τα τέλη του 20ού αιώνα, κυρίως χάρη στην οικονομική στήριξη, η οποία βοήθησε στην επέκταση της βιομηχανίας και στη δημιουργία νέων τομέων. Ωστόσο, το 2010, ο κινεζικός ανταγωνισμός επεκτάθηκε στην περιοχή, γεγονός που επηρέασε επίσης σημαντικά την πόλη. Χρειάστηκαν 10 χρόνια για να τροποποιήσει η γερμανική κυβέρνηση το ανώτατο όριο των επιδοτήσεων και για να ανακάμψουν και πάλι τόσο η ζήτηση όσο και η βιομηχανία. Όπως ανέφερε το Reuters, το εργοστάσιο μιας τοπικής εταιρείας που χρεοκόπησε, εξαγοράστηκε το 2021 από την Meyer Burger, η οποία για ένα διάστημα ήταν ο μεγαλύτερος εργοδότης στην πόλη. Η αποχώρηση της εταιρείας, λοιπόν, μπορεί να προκαλέσει και πάλι προβλήματα στους κατοίκους ή στις γύρω πόλεις και να τους γυρίσει πίσω στο χρόνο.
Olívia Lacenová, κύρια αναλύτρια της Wonderinterest Trading Ltd.