Pomarančový džús len pre bohatých? Cena kontraktov dosiahla historické maximum.

V bohatej ponuke raňajkových nápojov má už dlhodobo svoje miesto pomarančový džús, ktorý má osviežujúcu chuť, je bohatý na vitamín C a celý rad ďalších vitamínov a minerálov. V ranných rituáloch mnohých z nás však môžu nastať zmeny, keďže cena pomarančového džúsu dosiahla na burze historické maximum. Tento pozoruhodný cenový trend, spôsobený zhoršenou úrodou, klimatickými zmenami a škodcami, núti dodávateľov znižovať podiel pomarančovej šťavy vo svojich výrobkoch alebo ich nahrádzať iným ovocím.

Za 2 roky až dvojnásobok

Futures kontrakty na mrazené koncentrované pomarančové džúsy (FCOJ-A) s dodaním v júli 2024 na Medzinárodnej burze v New Yorku (ICE) uzavreli 28. mája 2024 na historicky najvyššej hodnote 4,87 USDza libru, pričom počas dňa dosiahli maximum na hodnote až 4,95 USD. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka, kedy sa cena pohybovala na úrovni približne 2,82 USD za libru, tak ide o viac ako 74-percentný nárast. V porovnaní s januárom 2021 dokonca vzrástla cena až o 210 percent. * Predpokladá sa, že by mohla už čoskoro prekonať 5 USD za libru, aj keď začiatkom júna čelila miernej korekcii.[1]   

Snímek obrazovky 2024-06-10 v 10.00.56

Vývoj cien futures kontraktov na mrazené koncentrované pomarančové džúsy s dodaním v júli za posledných 5 rokov v USD¢. (zdroj: Investing.com)*

Dôvody

Nikoho zrejme neprekvapí, že hlavným dôvodom stúpajúcich cien je vplyv počasia a výrazné zmeny klímy, ktoré majú dopad aj na rast cien kakaa alebo olivového oleja. Časté hurikány negatívne vplývajú na úrodu pomarančov na Floride, ktorá je najväčším dodávateľom pomarančového nápoja na americkom trhu. Najväčšieho globálneho dodávateľa, ktorým je zasa Brazília, sužujú extrémne horúčavy. Až 85 percent svetového trhu je rozdelených práve medzi Floridu a São Paulo. Podobne, ako v prípade iných plodín, sú veľkým strašiakom aj choroby a škodcovia. Podľa Foxla.com bojujú brazílski a floridskí farmári so zelenaním citrusov, čo je choroba spôsobujúca, že plody zelenajú a nedozrievajú, pričom stromy po pár rokoch umierajú. Chorobu spôsobuje invazívny hmyz, proti ktorému nasadili, najmä floridskí pestovatelia, ázijské parazitické osi. Aj keď ide o osvedčený spôsob boja, nedokážu škodcov eliminovať úplne, ale spoľahlivo znižujú ich populáciu.

Úroda postupne klesá

Čoraz náročnejšie klimatické podmienky spôsobujúce pokles úrody potvrdzujú aj odhady brazílskeho Združenia na ochranu citrusov Fundercitrus. V správe, ktorú zverejnili 10. mája 2024 predpokladajú, že v sezóne 2024/2025 by mal nastať pokles objemu úrody pomarančov o viac ako 24 percent na 232 miliónov krabíc po 40 kíl v porovnaní s minulou sezónou v oblastiach São Paulo a Minas Gerais v Brazílii. Historické údaje Fundercitrus poukazujú na celkový pokles, keďže priemerná úroda postupne klesla z 351 miliónov krabíc v rokoch 1994/1995 až 2003/2004 na 337 miliónov v rokoch 2004/2005 až 2013/2014 a na 308 miliónov v posledných desiatich sezónach.

Prechod na iné ovocie

V súvislosti s rastom cien a nestabilitou počasia, sa analytik spoločnosti Mintec ,Harry Campbell, pre CNBC vyjadril, že výrobcovia začali znižovať podiel pomarančovej šťavy v nápojoch a používať alternatívy v podobe hrušiek, jabĺk a hrozna. Podľa prieskumu portálu The Grocer, britskí dodávatelia džúsov neznížili obsah pomarančovej šťavy vo svojich výrobkoch, ale zameriavajú sa na cenovo dostupnejšie džúsy. Napríklad spoločnosť Coldpress uviedla na trh džús zo španielskych mandarínok, ktoré sú voči chorobe odolnejšie a spoločnosť ich označila za fantastickú náhradu. Podobným smerom sa vydala aj firma Purity Drinks Co, ktorá uviedla jablkový džús Juice Burst Apple spolu s ďalšími príchuťami, ktoré nie sú ovplyvnené cenou pomarančov. Campbell v rozhovore uviedol aj to, že sa očakáva dlhodobé pokračovanie tohto trendu, kým spotrebitelia neodmietnu platiť vysokú prirážku za obmedzenú ponuku pomarančového džúsu, ktorého mrazené zásoby, s ktorými sa momentálne pracuje pomaly klesajú.

Olívia Lacenová, hlavná analytička spoločnosti Wonderinterest Trading Ltd.

* Minulá výkonnosť nie je zárukou budúcich výsledkov.

[1] Výhľadové vyhlásenia vychádzajú z predpokladov a aktuálnych očakávaní, ktoré môžu byť nepresné, alebo z aktuálneho ekonomického prostredia, ktoré sa môže zmeniť. Takéto vyhlásenia nie sú zárukou budúcej výkonnosti. Zahŕňajú riziká a ďalšie neistoty, ktoré sa dajú ťažko predvídať. Výsledky sa môžu podstatne líšiť od výsledkov vyjadrených alebo implikovaných v akýchkoľvek výhľadových vyhláseniach.

Tento text predstavuje maketingovú komunikáciu. Nejedná sa o žiadnu formu investičného poradenstva alebo investičného prieskumu ani o ponuku akejkoľvek tranzakcie s finančným inštrumentom. Obsah textu nezohľadňuje individuálne okolnosti čitateĺov, ich skúsenosť či finančnú situáciu. Minulá výkonnosť nie je zárukou či predikciou budúcich výsledkov.

Varovanie pred rizikom: Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 88.24% účtov neprofesionálnych investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.