Pomarančni sok le za bogate? Cena pogodb je dosegla rekordno vrednost.

Pomarančni sok, ki ima osvežilen okus in je bogat z vitaminom C ter številnimi drugimi vitamini in minerali, že dolgo zaseda mesto na bogatem jedilniku napitkov za zajtrk. Vendar pa se utegnejo v jutranjih ritualih mnogih od nas zgoditi spremembe, saj je cena pomarančnega soka na borzi dosegla rekordno vrednost. Zaradi tega izjemnega cenovnega trenda, ki je posledica slabih letin, podnebnih sprememb in škodljivcev, so dobavitelji prisiljeni zmanjšati delež pomarančnega soka v svojih izdelkih ali ga nadomestiti z drugim sadjem.  

V dveh letih se lahko podvoji  

Strokovne pogodbe za zamrznjeni zgoščeni pomarančni sok (FCOJ-A) z dobavo julija 2024 na newyorški mednarodni borzi (ICE) so 28. maja 2024 zaprle pri rekordni vrednosti 4,87 USD za funt in znotraj dneva dosegle vrednost do 4,95 USD. To je več kot 74-odstotno povečanje v primerjavi z enakim obdobjem lani, ko je cena znašala približno 2,82 USD za funt. V primerjavi z januarjem 2021 se je cena zvišala celo za 210 odstotkov. * Menijo, da bi lahko kmalu presegla 5 USD za funt, čeprav se je v začetku junija soočila z rahlim popravkom.[1]   

Snímek obrazovky 2024-06-10 v 10.00.56

Tendenca gibanja cen terminskih pogodb za zamrznjeni zgoščeni pomarančni sok z julijsko dobavo v zadnjih 5 letih v USD¢. (Vir: Investiranje.com)*

Za razloge

Foxla.com se brazilski in floridski kmetje borijo z zelenjem citrusov, boleznijo, zaradi katere sadeži ozelenijo in ne dozorijo, drevesa pa po nekaj letih odmrejo. Bolezen povzroča invazivna žuželka, proti kateri so zlasti floridski pridelovalci uporabili azijske parazitske ose. Čeprav so te preizkušena metoda nadzora, škodljivcev ne morejo popolnoma odpraviti, vendar zanesljivo zmanjšajo njihovo populacijo.

Pridelek se postopoma zmanjšuje

Vendar vse težje podnebne razmere, ki povzročajo zmanjšanje pridelka, potrjujejo ocene brazilskega združenja za varstvo citrusov Fundercitrus. V poročilu, objavljenem 10. maja 2024, napovedujejo, da naj bi se v sezoni 2024/2025 v brazilskih regijah São Paulo in Minas Gerais količina pridelanih pomaranč v primerjavi s prejšnjo sezono zmanjšala za več kot 24 odstotkov, in sicer na 232 milijonov škatel po 40 kilogramov. Zgodovinski podatki Fundercitrusa kažejo na splošno zmanjšanje, saj se je povprečna letina stalno zmanjševala s 351 milijonov škatel med sezonama 1994/1995 in 2003/2004 na 337 milijonov med sezonama 2004/2005 in 2013/2014 ter na 308 milijonov v zadnjih desetih sezonah.

Prehod na drugo sadje

Ob upoštevanju naraščajočih cen in nestanovitnega vremena je Mintecov analitik , Harry Campbell, za CNBC povedal, da so proizvajalci začeli zmanjševati delež pomarančnega soka v pijačah in uporabljati alternative v obliki hrušk, jabolk in grozdja. Glede na raziskavo časopisa The Grocer britanski dobavitelji sokov niso zmanjšali deleža pomarančnega soka v svojih izdelkih, temveč se osredotočajo na cenovno dostopnejše sokove. Podjetje Coldpress je na primer lansiralo sok iz španskih mandarin, ki so bolj odporne proti bolezni, podjetje pa jih je opisalo kot fantastičen nadomestek. V podobno smer je šlo tudi podjetje Purity Drinks Co, ki je poleg drugih okusov, na katere cena pomaranč ne vpliva, izdalo jabolčni sok Juice Burst. Campbell je v intervjuju tudi povedal, da se bo ta trend dolgoročno nadaljeval, dokler potrošniki ne bodo želeli plačati visoke premije za omejeno ponudbo pomarančnega soka, katerega zamrznjene zaloge, s katerimi trenutno delajo, se počasi zmanjšujejo.

Olivia Lacenova, glavna analitičarka družbe Wonderinterest Trading Ltd.

* Pretekli rezultati niso zagotovilo za prihodnje rezultate.

[1] V prihodnost usmerjene izjave temeljijo na predpostavkah in trenutnih pričakovanjih, ki so lahko netočna, ali na trenutnem gospodarskem okolju, ki se lahko spremeni. Takšne izjave niso jamstvo za prihodnjo uspešnost. Vključujejo tveganja in druge negotovosti, ki jih je težko predvideti. Rezultati se lahko bistveno razlikujejo od tistih, ki so izraženi ali nakazani v izjavah o prihodnosti.

This text constitutes marketing communication. It is not any form of investment advice or investment research or an offer for any transactions in financial instrument. Its content does not take into consideration individual circumstances of the readers, their experience or financial situation. The past performance is not a guarantee or prediction of future results.

Opozorilo o tveganju: Pogodbe na razliko so kompleksni instrumenti in prinašajo veliko tveganje hitre izgube denarja zaradi finančnega vzvoda. Pri trgovanju s pogodbami na razliko pri tem ponudniku denar izgubi 88.24% računov malih vlagateljev. Razmislite, ali razumete, kako delujejo CFD-ji, in ali si lahko privoščite tako veliko tveganje z izgubo denarja.