Καταιγίδες που επηρεάζονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα
Το Ντουμπάι βίωσε πρόσφατα πρωτοφανείς βροχοπτώσεις, κατά τις οποίες το ετήσιο ύψος βροχόπτωσης μειώθηκε μέσα σε λίγες ώρες, με αποτέλεσμα εκτεταμένες πλημμύρες, δομικές ζημιές και τη διακοπή λειτουργίας του πιο πολυσύχναστου αεροδρομίου του. Υπήρξαν κάποιες εικασίες ότι τα γεγονότα αυτά συνδέονταν με τη σπορά νεφών, για την οποία φημίζονται τα ΗΑΕ, αλλά ο ισχυρισμός αυτός διαψεύστηκε από το Εθνικό Κέντρο Μετεωρολογίας (NCM) και αντιτάχθηκε από παγκόσμιους εμπειρογνώμονες. Ο Mark Howden του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας και ο καθηγητής Dim Coumou του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ απέδωσαν τα γεγονότα στη φυσική δραστηριότητα καταιγίδων που ενισχύεται από την ανθρωπογενή υπερθέρμανση του πλανήτη, μια τάση που πολλοί ειδικοί αναμένουν ότι θα επαναληφθεί και θα γίνει πιο δύσκολο να προβλεφθεί. Στις δυσμενείς προβλέψεις έρχονται να προστεθούν και τα κακώς ανεπτυγμένα σχέδια αποχέτευσης, τα οποία δεν αποτελούν τόσο μεγάλη προτεραιότητα λόγω του θερμού κλίματος στην περιοχή, ενώ η μετατροπή των πόλεων από άγονα ερημικά τοπία σε σύγχρονες πόλεις που κυριαρχούνται από σκυρόδεμα φέρνει τις χώρες της Αραβικής Χερσονήσου σε πολύ μειονεκτική θέση.
Ολόκληρος ο κόσμος επηρεάζεται
Η κατάσταση στο Ντουμπάι αναδεικνύει την ανάγκη για καινοτόμες λύσεις αστικής μηχανικής που μπορούν να προσαρμοστούν στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, προωθώντας παράλληλα πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης. Λίγες ημέρες πριν, το ίδιο σύστημα καταιγίδας που έφερε σφοδρές καταιγίδες και πλημμύρες σάρωσε και τη γειτονική χώρα του Ομάν, σκοτώνοντας περίπου 18 ανθρώπους, σύμφωνα με Aljazeera.com. Τέτοια περιστατικά, ωστόσο, δεν είναι μεμονωμένα, με πόλεις σε όλο τον κόσμο να αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα. Η Νέα Υόρκη, η οποία βίωσε ένα παρόμοιο σενάριο πέρυσι, αναδεικνύει την ευπάθεια στις διαταραχές που προκαλούν οι καταρρακτώδεις βροχές και τα απορρίμματα, ακόμη και σε πιο μακροχρόνια κατοικημένες περιοχές. Ο Tiago Merques, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της νεοφυούς επιχείρησης Greenmetrics.AI, εξήγησε στο CNBC ότι τα συστήματα αποχέτευσης δεν είναι προσαρμοσμένα σε τόσο υψηλές ροές υπό την τρέχουσα κλιματική αλλαγή, αναφέροντας ως παράδειγμα την πόλη του Πόρτο, όπου ακόμη και με καλά συντηρημένα συστήματα αποχέτευσης, αντιμετώπισαν προβλήματα πλημμυρών λόγω ασυνήθιστα υψηλών όγκων νερού και αποθέσεων απορριμμάτων.
Εξέλιξη της τιμής του κακάο τα τελευταία 5 χρόνια. (Πηγή: επενδύσεις.com)*
Δεν γίνεται χωρίς αλλαγές
Όσο οι πόλεις σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθούν ανθεκτικά περιβάλλοντα, και οι πλημμύρες στον Κόλπο υπογραμμίζουν μόνο την ανάγκη αυτή. Οι πράσινες υποδομές, όπως τα διαπερατά πεζοδρόμια ή οι πράσινες στέγες, μαζί με την αποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτων, μπορούν να βοηθήσουν στη φυσική απορρόφηση ή να μετριάσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της αστικοποίησης. Ωστόσο, χωρίς αποτελεσματική δράση, αυτές οι εκδηλώσεις της κλιματικής αλλαγής θα συνεχίσουν να πολλαπλασιάζονται.
Olivia Lacenová, κύρια αναλύτρια της Wonderinterest Trading Ltd.
* Οι επιδόσεις του παρελθόντος δεν αποτελούν εγγύηση για τα μελλοντικά αποτελέσματα.
Start-ups έτοιμες να βοηθήσουν
Απαντώντας σε αυτές τις προκλήσεις, εμφανίζονται καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις και πρωτοβουλίες με λύσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας σε καταστάσεις πλημμυρών. Η προαναφερθείσα Greenmetrics.AI χρησιμοποιεί αισθητήρες LIDAR και ανάλυση δεδομένων σε περιοχές με υψηλότερα ποσοστά πλημμυρών για να προειδοποιεί για την άνοδο της στάθμης των υδάτων και να προβλέπει τις επιπτώσεις των βροχοπτώσεων. Προσφέρει επίσης συμβουλές για την κοινότητα και συνεργάζεται με τις πορτογαλικές αρχές. Μια παρόμοια ιδέα διερευνά η αυστραλιανή νεοφυής επιχείρηση Vapar, η οποία, χάρη στην πλατφόρμα της και τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, επιτρέπει την επιθεώρηση και τη συντήρηση των αγωγών, μειώνοντας τον κίνδυνο βλάβης. Βοηθά επίσης τις κυβερνήσεις στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Για παράδειγμα, η βραζιλιάνικη εταιρεία 4 Habitos Para Mudar o Mundo βοηθά στην κατηγοριοποίηση των αποβλήτων και την κατάλληλη διάθεση με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, ενώ αναπτύσσει επίσης οικοδομικά υλικά που είναι αρκετά ισχυρά και πορώδη ώστε να επιτρέπουν τη φυσική απορρόφηση νερού.
Επιπτώσεις στην οικονομία
Η οικονομία είναι εκτεθειμένη σε δύο είδη κινδύνων στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής: φυσικούς κινδύνους (ζημιές σε ακίνητα και υποδομές) και κινδύνους που συνδέονται με τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Ενώ μια τέτοια μετάβαση προσφέρει τόσο ένα καλύτερο περιβάλλον όσο και νέες θέσεις εργασίας, αν τα μέτρα εφαρμοστούν πολύ γρήγορα και οι επιχειρήσεις δεν έχουν αρκετό χρόνο για να προσαρμοστούν, αυτό μπορεί να σημαίνει όχι μόνο την εξαφάνιση επιχειρήσεων αλλά και των θέσεων εργασίας που συνδέονται με αυτές και τη μείωση της αξίας των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων. Για να μην αναφέρουμε τις επιπτώσεις στις τιμές για τους τελικούς καταναλωτές, καθώς οι πλημμύρες, αλλά και οι ξηρασίες, καταστρέφουν τις καλλιέργειες, διαταράσσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και τα συστήματα μεταφορών, γεγονός που αντανακλάται στις τιμές και στην ικανότητα των κεντρικών τραπεζών να τις διατηρήσουν σταθερές. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές επηρεάζονται επίσης. Πρόσφατα παραδείγματα περιλαμβάνουν την τιμή του κακάο, η οποία μετά από 47 χρόνια στο χρηματιστήριο ξεπέρασε τα ιστορικά της υψηλά, ξεπερνώντας το όριο των 10.000 δολαρίων ανά τόνο.* Ο λόγος; Προβλήματα στην καλλιέργεια λόγω των έντονων καιρικών διακυμάνσεων, οι οποίες προκαλούν προσβολές των δέντρων από ασθένειες και παράσιτα.