Το Bitcoin βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος
Στις συζητήσεις για την πράσινη οικονομία, το κρυπτονόμισμα που συζητείται περισσότερο είναι το Bitcoin, το οποίο σύμφωνα με την Coinmarketcap.com εξακολουθεί να έχει πάνω από 40% κυριαρχία στην αγορά και η τρέχουσα αξία του είναι λίγο πάνω από 37.000 δολάρια. Το Bitcoin ειδικότερα έχει παρουσιαστεί αρνητικά από πολλούς τα τελευταία χρόνια, καθώς είναι γνωστό ότι κατά την εξόρυξη του απελευθερώνει 40 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ετησίως. Η ποσότητα ενέργειας που καταναλώνεται μόνο στις συναλλαγές Bitcoin είναι επίσης σημαντική. Η μέση συναλλαγή "καίει" πάνω από 1.700 kWh ηλεκτρικής ενέργειας, σχεδόν διπλάσια από τη μηνιαία κατανάλωση του μέσου αμερικανικού νοικοκυριού. Για να σας δώσουμε μια ακόμη καλύτερη ιδέα - σύμφωνα με το Digiconomist, ένα Bitcoin έχει το ίδιο αποτύπωμα άνθρακα με 1.879.709 συναλλαγές Visa.
Το επίκεντρο έχει μετατοπιστεί από την Κίνα στην Αμερική
Ισως εν μέρει λόγω της προαναφερθείσας ενεργειακής έντασης, ένας σημαντικά αυξανόμενος αριθμός αμερικανικών ανθρακωρύχων αναπτύσσει νέες επιχειρηματικές στρατηγικές με τη δυνατότητα να μειώσει τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις του πιο διάσημου κρυπτονομίσματος. Το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών συζήτησε πρόσφατα πώς θα συμβάλει στην οικολογικότερη εξόρυξη κρυπτονομισμάτων. Το πιο πιεστικό ζήτημα ήταν αν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο ανανεώσιμες πηγές για την εξόρυξη του Bitcoin ή αν θα πρέπει να επικεντρωθούν σε άλλες αλυσίδες μπλοκ που δεν θα είναι τόσο ενεργοβόρες. Η κίνηση αυτή είναι λογικό αποτέλεσμα του γεγονότος ότι οι ΗΠΑ γίνονται το νέο παγκόσμιο επίκεντρο της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, αφού η Κίνα απαγόρευσε πέρυσι την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, παρόλο που κατείχε την παγκόσμια πρωτιά σε αυτήν.
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους
Τα ευρήματα μιας νέας ερευνητικής εργασίας σχετικά με το ενεργειακό μείγμα και το αποτύπωμα άνθρακα του δικτύου bitcoin, με τίτλο Revisiting Bitcoin's carbon footprint, που δημοσιεύθηκε στο Elsevier Joule στις 25 Φεβρουαρίου 2022, δείχνουν ότι η καταστολή της εξόρυξης στην Κίνα κατά το τελευταίο έτος όχι μόνο κλόνισε την παγκόσμια δραστηριότητα εξόρυξης που σχετίζεται με το bitcoin, αλλά μείωσε επίσης σημαντικά τη χρήση των ανανεώσιμων πόρων που τροφοδοτούν το δίκτυο κατά τη διάρκεια της εξόρυξης από 41.6% σε 25,1%. Ο λόγος είναι πολύ απλός. Κατά τη διάρκεια της εποχής των βροχών τους καλοκαιρινούς μήνες, οι εξορύκτες κρυπτονομισμάτων είχαν πρόσβαση σε υδροηλεκτρική ενέργεια στην Κίνα, την οποία έχασαν όταν απαγορεύτηκε η εξόρυξη στη χώρα αυτή και αναγκάστηκαν να μετακινηθούν στις ΗΠΑ ή στο Καζακστάν. Καθώς αυτές οι χώρες προμηθεύουν τους ανθρακωρύχους με περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από άνθρακα και φυσικό αέριο, το αποτύπωμα άνθρακα της εξόρυξης Bitcoin έχει αυξηθεί, με τη μελέτη να εκτιμά αύξηση 17%. Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν έτσι ότι το Bitcoin έχει γίνει πρόσφατα σημαντικά λιγότερο "πράσινο" από ποτέ.
Ο δείκτης κατανάλωσης αυξάνεται
Ο δείκτης κατανάλωσης Bitcoin παρέχει πάντα την πιο ενημερωμένη εκτίμηση της συνολικής κατανάλωσης του δικτύου Bitcoin. Αυτή ανερχόταν σε 204,50 τεραβατώρες (TWh) στις 20 Απριλίου του τρέχοντος έτους. Την ίδια στιγμή ένα χρόνο νωρίτερα, ήταν μόλις 103,78 TWh. Κοιτάζοντας πέντε χρόνια πίσω, η κατανάλωση ήταν μόλις 10,2 TWh. Σε αυτό το πλαίσιο, ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κατανάλωση ενέργειας αυξάνεται επίσης χάρη στον αυξανόμενο αριθμό ανθρακωρύχων. Τα καλά νέα για τους λάτρεις του κλίματος είναι ότι ο συνολικός αριθμός των bitcoins έχει περιοριστεί στα 21 εκατομμύρια, με περισσότερα από 19 εκατομμύρια να έχουν ήδη εξορυχθεί στις αρχές Απριλίου.
Γράφημα:
Πράσινη Αλλαγή
Από την άλλη πλευρά, πρέπει να σημειωθεί ότι όλο και περισσότερες εταιρείες προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά την ενέργεια που παράγεται από την εξόρυξη Bitcoin. Η καναδική εταιρεία εξόρυξης MintGreen ανακοίνωσε πριν από λίγο καιρό ότι μπορεί να ανακτήσει έως και το 96% της ενέργειας από την εξόρυξη και, χάρη σε αυτό, σχεδιάζει να βοηθήσει στη θέρμανση 100 κατοικιών στο Βόρειο Βανκούβερ σε συνεργασία με την Lonsdale Energy Corporation (LEC). Στην πραγματικότητα, η LEC αναζητούσε ευκαιρίες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αντί για το συμβατικό φυσικό αέριο. Επιπλέον, η MintGreen σύναψε συμφωνία προμήθειας με την εταιρεία παραγωγής ουίσκι, Shelter Point Distillery. Ως αποτέλεσμα, η παραγόμενη ενέργεια δεν θα καταλήγει στην ατμόσφαιρα με τη μορφή αερίων του θερμοκηπίου.
Ο ανταγωνισμός δεν υστερεί
Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν κρυπτονομίσματα που είναι σημαντικά λιγότερο ενεργοβόρα από το Bitcoin. Σε αυτά περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, το Cardano ή το Ethereum. Το τελευταίο έτρεχε αρχικά, όπως και το Bitcoin τώρα, σε ένα μοντέλο Proof of Work που καταναλώνει σημαντικές ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλά επί του παρόντος βρίσκεται σε διαδικασία μετάβασης στο σημαντικά πιο φιλικό προς την ενέργεια Proof of Stake.
Αν και μέχρι πρόσφατα το Bitcoin θεωρούνταν πολύ ενεργοβόρο λόγω της υψηλής κατανάλωσης ενέργειας κατά την εξόρυξη, τώρα γίνεται φανερό ότι η ενέργεια αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά. Αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στη σταδιακή μείωση των περιβαλλοντικών του επιπτώσεων. Παρόλο που το αποτύπωμα άνθρακα έχει επηρεαστεί προσωρινά σημαντικά από την απαγόρευση της Κίνας για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων και τη μετακίνηση των ανθρακωρύχων σε πιο ενεργοβόρες περιοχές, δεν υπάρχει λόγος να πετάξουμε την πετσέτα. Κατά τη γνώμη μου, το παλαιότερο κρυπτονόμισμα έχει τη θέση του ως μέρος της ενεργειακής επανάστασης που ζούμε ζωντανά. Η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων και οι συναλλαγές εξακολουθούν να παρουσιάζουν προκλήσεις σε θέματα ενέργειας και εκπομπών, αλλά αν οι ανθρακωρύχοι είναι πρόθυμοι να προσαρμοστούν στις νέες, "πράσινες τάσεις", το μέλλον μπορεί να μας επιφυλάσσει ευχάριστες εκπλήξεις. Το Bitcoin παραμένει έτσι, κατά τη γνώμη μου, σε ισχυρή θέση.
Με την Olívia Lacenová, επικεφαλής αναλυτή της Wonderinterest Ltd