Το πρόβλημα της αποπληρωμής των ενυπόθηκων δανείων είναι ζωτικής σημασίας για τον κινεζικό τραπεζικό τομέα, καθώς η αγορά ακινήτων αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας την τελευταία δεκαετία. Τώρα όμως, σύμφωνα με την Wall Street Journal, οι Κινέζοι έχουν αρχίσει να αρνούνται να πληρώσουν για ημιτελή αναπτυξιακά έργα. Η έξαρση του ενδιαφέροντος για τις κατοικίες της χώρας έχει οδηγήσει σε προπωλήσεις ακινήτων και πληρωμές υποθηκών μήνες ή και χρόνια πριν ολοκληρωθούν τα πραγματικά κτίρια. Ωστόσο, το 2020, η κυβέρνηση έχει πατάξει την ταχεία υπερχρέωση των κατασκευαστών της χώρας και έχει θέσει σκληρά όρια, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση των κατασκευών και τη δυσαρέσκεια των πληρωτών που δεν θέλουν να περιμένουν άλλο τα ακίνητά τους. Οι εκτιμήσεις μιλούν για προβλεπόμενη απώλεια 300 έως 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εάν οι δανειολήπτες σταματήσουν να πληρώνουν για όλα τα διαμερίσματα και τα σπίτια που κατασκευάζονται.
Η παγίδα χρέους
Μια άλλη ωρολογιακή βόμβα μπορεί να είναι το προαναφερθέν πρόγραμμα κατασκευών στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας που ονομάζεται Νέος Δρόμος του Μεταξιού, την οποία ξεκίνησε η Κίνα πριν από εννέα χρόνια. Ωστόσο, είναι πλέον αβέβαιο αν οι χώρες στις οποίες έχει παράσχει βοήθεια μέσω αυτού του προγράμματος θα είναι σε θέση να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Γενικότερα, η Κίνα αντιμετωπίζει εδώ και καιρό επικρίσεις επειδή παρέχει σε φτωχές χώρες δυσμενή δάνεια και προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τα προβλήματα αποπληρωμής που ακολουθούν για να ενισχύσει την επιρροή της. Η αδυναμία αποπληρωμής συχνά αναγκάζει τις χώρες να κάνουν πληρωμές με τη μορφή αγαθών ή γης. Οι παγίδες των προβλημάτων αυτού του "εργαλείου της παγκόσμιας επέκτασης" είχαν ήδη αποκαλυφθεί το 2021 από μια μελέτη της AidData που περιέγραφε το πρόβλημα της υπερτιμολόγησης, της διαφθοράς και της βιωσιμότητας του χρέους. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει ο κόσμος, τίθεται το ερώτημα αν η Κίνα δημιουργεί "ακούσια" με αυτόν τον τρόπο μια παγίδα χρέους για τον εαυτό της.
Η πανδημία άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού
Η πανδημία COVID-19 και οι σχετικοί περιορισμοί έχουν προκαλέσει σημαντικά οικονομικά προβλήματα στις ανεπτυγμένες οικονομίες, ενώ οι αναπτυσσόμενες έχουν κυριολεκτικά γονατίσει. Η οικονομική κατάρρευση της Σρι Λάνκα, η οποία έχει χρέος προς την Κίνα ύψους τουλάχιστον 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, αποτελεί ένα υποδειγματικό μοντέλο για το πού μπορεί να καταλήξει η κατάσταση, ενώ, σύμφωνα με τις παγκόσμιες αρχές, και άλλες χώρες όπως το Λάος και οι Μαλδίβες κινδυνεύουν να περιέλθουν σε παρόμοια κατάσταση. Η Κίνα είναι αυτή που είναι ένας από τους μεγαλύτερους πιστωτές αυτών των κρατών. Η αθέτηση των χρεών άλλων αναπτυσσόμενων χωρών θα μπορούσε να της προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην παρούσα κατάσταση, όταν το βάρος του χρέους της χώρας αυξάνεται απότομα. Τα συνολικά χρέη του κράτους, των επιχειρήσεων και των πολιτών μαζί θα μπορούσαν να φθάσουν φέτος το 275% του ΑΕΠ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomerg.
Η μία κακή είδηση μετά την άλλη
Η Κίνα έχει να αντιμετωπίσει περισσότερα αρνητικά νέα φέτος. Εκτός από τα προαναφερθέντα προβλήματα, τον Απρίλιο είδε την κατάρρευση των τραπεζών στην περιοχή Henan, όπου εξαφανίστηκαν 6 δισεκατομμύρια δολάρια και οι πελάτες δεν είχαν ξαφνικά πρόσβαση στα χρήματά τους. Μόνο μετά από αρκετές διαμαρτυρίες επενέβη η κύρια τραπεζική ρυθμιστική αρχή της Κίνας, η CBIRC, για να τους αποζημιώσει. Επιπλέον, στις 24 Ιουλίου, εμφανίστηκαν πληροφορίες στον ιστότοπο της CBIRC ότι η ρυθμιστική αρχή διερευνούσε επίσης έναν επιθεωρητή από το υποκατάστημα Henan για πειθαρχικά παραπτώματα. Περαιτέρω λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί." " Το λογικό αποτέλεσμα της κατάστασης είναι τα αναδυόμενα ερωτήματα και οι ανησυχίες σχετικά με το εάν και άλλες τράπεζες στην τοπική αγορά ενδέχεται να χρεοκοπήσουν, γεγονός που θα επιδεινώσει την τρέχουσα κατάσταση και θα προσθέσει ένα ακόμη κύμα αρνητικού κλίματος στην τοπική κινεζική αγορά, καθώς και στην παγκόσμια αγορά."
Olivia Lacenova, αναλύτρια της Wonderinterest Trading Ltd.