Πέρυσι, το εργατικό δυναμικό επλήγη από τρομακτικές προβλέψεις. Στις ΗΠΑ, το ποσοστό ανεργίας τον Απρίλιο ανήλθε σε υψηλές τιμές που είχαν παρατηρηθεί για τελευταία φορά κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Κρίσης της δεκαετίας του 1930. Ωστόσο, η ευρωπαϊκή αγορά εργασίας διαφέρει από την αμερικανική.
Πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, το ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ και τη ζώνη του ευρώ βρισκόταν στις χαμηλότερες τιμές από το 2008. Η τιμή άγγιζε το 7,5% εντός της ζώνης του ευρώ, και μάλιστα μια ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα στην ΕΕ.
Μια καλύτερη πρόοδος από ό,τι μετά την οικονομική κρίση
Όταν χτύπησε το πρώτο κύμα, ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας έπρεπε να κλείσει. Οι ευρωπαϊκές χώρες, σε αντίθεση με την αμερικανική διοίκηση, αποφάσισαν να αποτρέψουν τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας και προσάρμοσαν προγράμματα για τη στήριξη της διατήρησης των θέσεων εργασίας.
Όσο περνούσε ο καιρός, γινόταν φανερό ότι το εαρινό κύμα της πανδημίας Covid-19 θα μπορούσε να επιστρέψει σε δεύτερο ή και τρίτο κύμα. Η κατάσταση ήταν καταστροφική για ορισμένους κλάδους, ιδίως για τον ιδιωτικό τομέα που δραστηριοποιείται στον τομέα του τουρισμού, της φιλοξενίας και των υπηρεσιών διαμονής, όπου οι πωλήσεις μειώθηκαν βαθιά. Λόγω της μακροχρόνιας αναστολής, οι εκτεταμένες απολύσεις ήταν αναπόφευκτες.
Σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες, η σταδιακή αύξηση του ποσοστού ανεργίας και των ανέργων ήταν μια πραγματικότητα. Το ποσοστό ανεργίας έφθασε στο ανώτατο σημείο του 8% στο τέλος του περασμένου καλοκαιριού. Έκτοτε, το ποσοστό μειώθηκε - εν μέρει λόγω της καλύτερης οικονομικής προόδου κατά το τρίτο τρίμηνο και της χρονικής υστέρησης, η οποία είναι χαρακτηριστική για την εξέλιξη της ανεργίας.
Ο συνεχιζόμενος εμβολιασμός φέρνει ελπίδα
Μια μικρή, αλλά επίμονη μείωση της ανεργίας συνεχίστηκε και το χειμώνα, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η τουριστική βιομηχανία είχε πληγεί από περιορισμούς. Θα μπορούσε να υπάρχει μια εξήγηση γι' αυτό - δεν έχαναν πια άλλοι άνθρωποι τη δουλειά τους, καθώς είχε χτυπηθεί ο νοητός πάτος. Κάποιες εποχικές θέσεις εργασίας ήταν διαθέσιμες τους πρώτους μήνες της άνοιξης, και κάποιο εργατικό δυναμικό μετακινήθηκε σε διαφορετικούς τομείς εργασίας.
Οι επόμενοι μήνες φέρνουν κάποιες θετικές προοπτικές. Ο εμβολιασμός συνεχίζεται εντός της ΕΕ συνεχίζεται και μάλιστα επιταχύνεται τις τελευταίες εβδομάδες. Ως εκ τούτου, οι πιθανές ημερομηνίες επανεκκίνησης ορισμένων οικονομικών τομέων - που έπρεπε να κλείσουν για μήνες - πλησιάζουν. Ωστόσο, η ζημία που προκλήθηκε από την πανδημία θα γίνει γνωστή μόνο όταν η πανδημία τελειώσει. Ορισμένες εταιρείες πιθανώς εγκατέλειψαν οριστικά την αγορά. Σε μια τέτοια περίπτωση, μπορεί να χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να απορροφηθεί το απελευθερωμένο εργατικό δυναμικό.
Πάντως, το ποσοστό ανεργίας απέχει πολύ από τις τιμές που προκάλεσε η οικονομική κρίση πριν από δέκα χρόνια. Τότε, η ανεργία στη ζώνη του ευρώ ξεπερνούσε το 12%, ενώ σήμερα είναι μόλις πάνω από 8%. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν αναφέρεται στο σύνολό της, οι τιμές της ήταν περίπου μία ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερες.
Αναπάντεχες διαφορές μεταξύ των χωρών
Η αγορά εργασίας στην Πολωνία, η οποία επλήγη σκληρά από την πανδημία, αντιμετώπισε την ανεργία με τον καλύτερο τρόπο στην ΕΕ. Τον Μάρτιο, το ποσοστό ανεργίας της αυξήθηκε σε ετήσια βάση από 3 σε 3,1% και ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε περίπου κατά 30.000.
Αντίθετα, η πανδημία προκάλεσε σοβαρές ζημιές στις αγορές εργασίας της νότιας Ευρώπης, όπως η Ισπανία, η Ιταλία ή η Ελλάδα, όπου το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε σε διψήφιο ποσοστό. Η Σουηδία και η Γαλλία έφεραν μάλλον εκπληκτικά αποτελέσματα. Ενώ η ανεργία στη Σουηδία αυξήθηκε κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες στο 9,1% τον Μάρτιο, που ήταν πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η Γαλλία, για παράδειγμα, κατάφερε να διατηρήσει το ποσοστό ανεργίας της κάτω από το 8%. Παραδόξως, όμως, η Γαλλία συγκαταλεγόταν εδώ και καιρό στις χώρες, όπου το ποσοστό ανεργίας 10% δεν ήταν κάτι ασυνήθιστο.
Θα λείψει το εργατικό δυναμικό;
Εκτός από τον ρυθμό της οικονομικής ανάκαμψης στην ΕΕ, το άνοιγμα των συνόρων μεταξύ των χωρών θα παίξει τώρα καθοριστικό ρόλο, καθώς είναι οι τομείς που σχετίζονται με τον τουρισμό που ενδέχεται να επιταχύνουν την οικονομική ανάκαμψη αυτό το καλοκαίρι.
Ένας ιδιαίτερος παράγοντας στην εξέλιξη της αγοράς εργασίας θα είναι σύντομα η δυσαναλογία μεταξύ της εμβολιασμένης ΕΕ και του "γύρω κόσμου". Η αβέβαιη εξέλιξη της πανδημίας στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες πίσω από τα ανατολικά σύνορα της ΕΕ, καθώς και στη Βόρεια Αφρική, την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή ή την Κεντρική και Νότια Ασία, ενδέχεται να προκαλέσει τη συνεχιζόμενη ερμητική απομόνωσή τους από την ΕΕ. Αυτή η αποκοπή από τη δυνητική εισροή εργατικού δυναμικού μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα περιορισμού της ευρωπαϊκής ανάπτυξης μετά την κρίση.
Μόνο ο χρόνος θα δείξει αν η "Ευρώπη-φρούριο", ερμητικά απομονωμένη για λόγους υγείας, θα αποβεί προς όφελος παρά προς βλάβη της ευρωπαϊκής οικονομικής ανάκαμψης.
Ευρούλα Παπαδοπούλου, εκτελεστική διευθύντρια