Το θέμα της Πράσινης Συμφωνίας και οι στόχοι της φαίνονται εδώ και καιρό καθυστερημένοι και αναμφισβήτητοι. Ωστόσο, υπάρχουν κίνδυνοι και προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν. Το Wonderinterest Trading εξέτασε τις πιο άμεσες από αυτές που πρέπει να αντιμετωπιστούν το 2022.
Πρόληψη της ενεργειακής φτώχειας
Η μεγαβατώρα διαπραγματεύεται σήμερα σχεδόν 190 ευρώ, δηλαδή περίπου διπλάσια από το επίπεδο στις αρχές του φετινού Σεπτεμβρίου*. Οι προμηθευτές ενέργειας αυξάνουν τις τιμές για τους τελικούς καταναλωτές. Εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζουν ήδη ενεργειακή φτώχεια και εκατομμύρια άλλοι κινδυνεύουν. Ως εκ τούτου, τα κράτη μέλη της ΕΕ αναζητούν συνταγές για να αποτρέψουν τις επιπτώσεις της αύξησης των τιμών της ενέργειας στον πληθυσμό. Ως εκ τούτου, οι κυβερνήσεις καταλήγουν σε διαγραφή του ΦΠΑ, έκτακτες κοινωνικές παροχές ή προσωρινή διαγραφή των τελών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ωστόσο, πρόκειται για μέτρα που ενδέχεται να μην έχουν μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα.
Μεταρρύθμιση της αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών
Ένας από τους λόγους για τους οποίους η ενέργεια έχει γίνει τόσο ακριβή τους τελευταίους μήνες είναι η αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η άνοδος της τιμής τους δεν αποτελεί πρόβλημα από μόνη της, καθώς πρόκειται να λειτουργήσουν ως κίνητρα τιμής για τις ενεργειακές και βιομηχανικές εταιρείες ώστε να αρχίσουν να αντικαθιστούν τις παρωχημένες τεχνολογίες με νέες, καθαρές. Αλλά τα δικαιώματα έγιναν ένα περιουσιακό στοιχείο στο οποίο άρχισαν να επενδύουν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η Goldman Sachs, η Morgan Stanley ή τα hedge funds Lansdowne Partners και Northlander Advisors. Τα ιδρύματα αυτά αυξάνουν τη ζήτηση δικαιωμάτων, συμβάλλουν στην αύξηση της τιμής τους και αυξάνουν έτσι το κόστος παραγωγής ενέργειας. Η πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι να βρει έναν τρόπο ώστε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αποκλείσουν ή τουλάχιστον να μειώσουν τις ευκαιρίες αγοράς τους από την εμπορία δικαιωμάτων, εάν η ΕΕ θέλει πραγματικά να διατηρήσει την αύξηση των τιμών των εκπομπών σε ένα αποδεκτό επίπεδο. Δηλαδή, ώστε να αρχίσουν να εκπληρώνουν και πάλι την αρχική τους λειτουργία.
Λύση του ζητήματος της πυρηνικής ενέργειας
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να συμπεριλάβει την πυρηνική ενέργεια στον κατάλογο των λεγόμενων καθαρών πηγών μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Αν και εκ πρώτης όψεως αυτό μπορεί να φαίνεται ως ένα δευτερεύον ζήτημα, πρόκειται για μια θεμελιώδη αλλαγή στην ενεργειακή πολιτική της ΕΕ. Τα πυρηνικά εργοστάσια θα μπορούν να λάβουν δημόσια οικονομική στήριξη ως καθαρή πηγή, πράγμα ζωτικής σημασίας για τις χώρες που δεν σκοπεύουν ή δεν μπορούν εύκολα να εγκαταλείψουν. Επομένως, εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δώσει πραγματικά το πράσινο φως στην πυρηνική ενέργεια, θα έχει επιλύσει ένα από τα βασικά ζητήματα στις αρχές του 2022, το οποίο θα επηρεάσει σημαντικά την δυνατότητα επίτευξης του στόχου της ουδετερότητας ως προς τον άνθρακα που έχει τεθεί στην Πράσινη Συμφωνία.
[*] Οι επιδόσεις του παρελθόντος δεν αποτελούν εγγύηση για τα μελλοντικά αποτελέσματα