Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε αυτά τα μέτρα για να προωθήσει τα ενεργειακά βιώσιμα κτίρια και να δώσει το παράδειγμα για ένα πιο πράσινο μέλλον και ένα καθαρότερο περιβάλλον. Η επίσημη οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων (EPBD) εγκρίθηκε το 2002 και αργότερα αναθεωρήθηκε το 2010 και το 2018. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, το μέτρο αυτό ισχύει εδώ και πολύ καιρό, ενώ στην Ισπανία, τουλάχιστον το 70% της κατανάλωσης ζεστού νερού χρήσης πρέπει να καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές, κυρίως ηλιακούς συλλέκτες.
Στόχος είναι η ουδετερότητα ως προς τον άνθρακα
Οι νέοι κανόνες αποσκοπούν στην ενθάρρυνση της ανακαίνισης και της σταδιακής απόσυρσης κτιρίων με κακές παραμέτρους, ώστε να επιτευχθούν μηδενικές εκπομπές από την άποψη αυτή. Κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να ενσωματώσει τους κανόνες αυτούς στην εθνική του νομοθεσία και να επικεντρωθεί στην επιβολή και τη συμμόρφωσή τους. Ωστόσο, τα επιμέρους βήματα και σχέδια θα εφαρμοστούν από τα ίδια τα κράτη μέλη με βάση τους εθνικούς κανόνες και όχι με βάση μια ενιαία μορφή. Για τις υφιστάμενες κατοικίες, το σχέδιο προβλέπει την επίτευξη ενός μέσου όρου συμμόρφωσης με την ενεργειακή ετικέτα 3 E, στη συνέχεια D, ενώ μια νέα μέτρηση προγραμματίζεται το 2040 για να διαπιστωθεί αν το συνολικό ενεργειακό σχέδιο του 2050 είναι εφικτό.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να είναι υποδειγματική και ανεξάρτητη
Πριν από τον περασμένο χειμώνα, μπορούσαμε να δούμε μια έντονη παρουσία της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Ρωσία. Αυτό κοστίζει στους φορολογούμενους 100 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαν έτσι να γίνουν πιο αυτάρκεις στον τομέα αυτό και ταυτόχρονα να αποφύγουν τη δημιουργία αποτυπώματος άνθρακα. Επιπλέον, το σχέδιο περιλαμβάνει τη θέση σε λειτουργία 320 GW ηλιακής φωτοβολταϊκής ενέργειας έως το 2025 και την επακόλουθη αύξηση σε 600 GW έως το 2030. Η επιτυχής υλοποίηση αυτού του οράματος θα κοστίσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά θα υπάρξει εξοικονόμηση πόρων λόγω της απομάκρυνσης από τα εισαγόμενα καύσιμα. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών στις στέγες των σπιτιών θα μπορούσε να καλύψει έως και το 25% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην επικράτειά της και να προστατεύσει τους καταναλωτές από τις υψηλές τιμές. Αυτό θα μας έφερνε πιο κοντά στον στόχο για το 2030 να προέρχεται τουλάχιστον το 50% της συνολικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Το σχέδιο προβλέπει επίσης τον διπλασιασμό της χρήσης αντλιών θερμότητας και την παραγωγή 10 εκατομμυρίων τόνων οικιακού υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030, καθώς και τον διπλασιασμό της αιολικής ενέργειας. Στο πλαίσιο του σχεδίου, η Γερμανία, το Βέλγιο, οι Κάτω Χώρες και η Δανία έχουν δεσμευτεί να δεκαπλασιάσουν την ικανότητα των υπεράκτιων αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Προς ένα πιο πράσινο μέλλον
Αυτό θα μετακινήσει την οικονομική κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση προς μια ακόμη σαφέστερη κατεύθυνση προς την ενεργειακή ανεξαρτησία και τον εξηλεκτρισμό και θα στηριχθεί στην τρέχουσα τάση για τη διάδοση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η προώθηση αυτού του τύπου οχημάτων θα μπορούσε να οδηγήσει σε φθηνότερο πετρέλαιο, στην κατασκευή πιο προσιτών σταθμών φόρτισης και στη δημιουργία κατάλληλων υποδομών για την ευρύτερη χρήση των ηλεκτρικών οχημάτων. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) επιβεβαίωσε ότι τα ηλιακά συστήματα προσφέρουν σήμερα τη φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια στην ιστορία και πιστεύει ότι θα γίνουν η κύρια πηγή ενέργειας στον κόσμο μέχρι το 2050. Δεδομένης της σημερινής κλιματικής και ενεργειακής κατάστασης, η πορεία προς τη μεγιστοποίηση της χρήσης της ανανεώσιμης ηλιακής ενέργειας είναι η σωστή, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε αρκετό καιρό για να δούμε τα πραγματικά αποτελέσματα.