Απώλεια καλύμματος κινητήρα
Το τελευταίο περιστατικό συνέβη σε ένα Boeing 737-800. Κατά τη διάρκεια απογείωσης που εκτελούσε η Southwest Airlines (LUV), από το Ντένβερ προς το Χιούστον, το κάλυμμα του κινητήρα έσπασε και χτύπησε την ανυψωτική πόρτα στην πτέρυγα του αεροπλάνου. Οι πιλότοι κατάφεραν να επιστρέψουν με ασφάλεια στο αεροδρόμιο του Ντένβερ, χωρίς να τραυματιστούν οι επιβάτες. Η Southwest Airlines εξέφρασε τη λύπη της για το περιστατικό και επιβεβαίωσε ότι ξεκίνησε αμέσως τον έλεγχο της μηχανής, η οποία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία από το 2015, σύμφωνα με πηγές. Ωστόσο, αρνήθηκε να σχολιάσει πότε έγινε η τελευταία συντήρηση του κινητήρα.
Έρευνα
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) ξεκίνησε αμέσως έρευνα, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε μέτρα επιβολής ή πρόστιμα. Η Boeing έχει ήδη παραπέμψει ερωτήματα σχετικά με τις δραστηριότητες της Southwest Airlines. Κανένα από τα δύο μέρη δεν μπορεί προς το παρόν να εξηγήσει γιατί έπεσε το κάλυμμα, το οποίο προστατεύει τις δεξαμενές καυσίμων εκτός από τον κινητήρα και χρησιμεύει για τη μείωση της αντίστασης και την παροχή ψύξης. Όπως ανέφεραν οι Seattle Times το 2022, τέτοια περιστατικά είναι συνηθισμένα και όλα έχουν προκληθεί από λάθη συντήρησης κατά τη διάρκεια ελέγχων πριν από την πτήση στο παρελθόν.
29 περιστατικά σε 3 μήνες
Στην περίπτωση της Boeing, πρόκειται για αρκετές δεκάδες περιστατικά από την αρχή του έτους. Εκτός από αυτή την περίπτωση, 29 περιστατικά έχουν αναφερθεί από την αρχή του έτους έως τις 7 Απριλίου, σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (NTSB). Αναμφίβολα, η περίπτωση με τη μεγαλύτερη δημοσιοποίηση ήταν μια πτήση στις αρχές Ιανουαρίου προς το Οντάριο, κατά την οποία αποκολλήθηκε ένα πάνελ της ατράκτου ενός Boeing 737 Max 9, αφήνοντας μια μεγάλη τρύπα στο μηχάνημα και αναγκάζοντας το αεροπλάνο να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση. Για καλή τύχη, οι 2 θέσεις δίπλα στο πάνελ ήταν άδειες και έτσι κανείς δεν υπέστη θανατηφόρους τραυματισμούς. Μετά το ατύχημα όλα τα αεροσκάφη Max 9 καθηλώθηκαν στο έδαφος. Η έρευνα απέδειξε ότι οι χαλαρές βίδες ήταν η αιτία του ατυχήματος. Μετά από έλεγχο που διεξήχθη στις αρχές Μαρτίου, η FAA εξέδωσε γνωμοδότηση που προσδιόριζε ζητήματα ασφαλείας και έδωσε στην Boeing 90 ημέρες για να εκπονήσει σχέδιο διόρθωσης. Στις αρχές Απριλίου, η Alaskan Airlines, η οποία εκτελούσε την πτήση, δήλωσε ότι η Boeing της κατέβαλε αποζημίωση ύψους 160 εκατομμυρίων δολαρίων. Άλλα προβλήματα περιλάμβαναν πυρκαγιά στον κινητήρα στο Χιούστον, αναθυμιάσεις στην καμπίνα στο Πόρτλαντ και εκτροπή προς το Λος Άντζελες λόγω χαλαρού ελαστικού που προκάλεσε ζημιά σε αυτοκίνητο. Αλλά τα προβλήματα δεν περιορίζονται στις πτήσεις που εκτελούνται εντός των ΗΠΑ. Τον Μάρτιο, περισσότεροι από 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε μια πτήση από την Αυστραλία προς τη Νέα Ζηλανδία, όταν το αεροπλάνο έπεσε από άγνωστη αιτία.
Μεγάλη πτώση των μετοχών
Το 2024 έφερε μια σειρά από προβλήματα ασφαλείας που προκάλεσαν πτώση της μετοχής της εταιρείας κατά 30%. Μέχρι το τέλος Μαρτίου, η μετοχή θεωρούνταν ήδη η χειρότερη απόδοση του δείκτη S&P 500. Κατά τη διάρκεια της 8ης Απριλίου 2024, διαπραγματεύονταν γύρω στα 182,37 δολάρια.* Την ίδια ημερομηνία, η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ανερχόταν σε 111,27 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Companiesmarketcap.com. Δεδομένων των θεμάτων, θα έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε και τα αποτελέσματά της για το α' τρίμηνο του 2024, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν στις 24 Απριλίου.
Η πορεία της μετοχής της Boeing τα τελευταία 5 χρόνια (πηγή: Tradingeconomics.com) *
Λήξη της συμφωνίας
Ευτυχώς, τα φετινά ατυχήματα έχουν μείνει χωρίς σοβαρούς τραυματισμούς, αλλά δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για τις περιπτώσεις του 2018 και του 2019. Σε διάστημα μόλις 5 μηνών, 2 αεροσκάφη 737 Max συνετρίβησαν, το ένα στην Ινδονησία και το άλλο στην Αιθιοπία. Αυτό οφειλόταν σε ελαττωματική ενεργοποίηση των αυτοματοποιημένων συστημάτων ελέγχου και παρά τις προσπάθειες των πιλότων, και οι δύο πτήσεις είχαν τραγική κατάληξη με 346 θύματα και την επακόλουθη καθήλωση όλων των αεροσκαφών Max στο έδαφος. Το 2021, η Boeing προχώρησε σε συμφωνία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης (DoJ) που κατέληξε σε οικονομικό διακανονισμό ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την απόκρυψη εγγράφων από την FAA σχετικά με τροποποιήσεις σε συστήματα αεροσκαφών που μπορεί να ήταν η αιτία της εσφαλμένης ενεργοποίησης των συστημάτων ελέγχου. Επιβλήθηκαν επίσης όροι στην εταιρεία στον τομέα των κανονισμών ασφαλείας. Η ποινική διαδικασία ανεστάλη. Η συμφωνία έληξε στις 7 Ιανουαρίου 2024, δύο ημέρες μετά το περιστατικό του Ιανουαρίου στην πτήση της Alaska Airlines. Σύμφωνα με το Reuters, το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει προγραμματίσει συναντήσεις τόσο με τους δικηγόρους όσο και με τις οικογένειες των νεκρών τον Απρίλιο και θα διερευνήσει αν η εταιρεία παραβίασε τη συμφωνία. Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει προθεσμία έως τις 7 Ιουλίου 2024 για να υποβάλει τα πορίσματά του και αν διαπιστωθούν παραβιάσεις, η ποινική υπόθεση θα ανοίξει εκ νέου.
Η Olivia Lacenova, επικεφαλής αναλύτρια της Wonderinterest Trading Ltd.
* Οι επιδόσεις του παρελθόντος δεν αποτελούν εγγύηση για τα μελλοντικά αποτελέσματα.