Blízky východ láka technologických lídrov s miliardovými investíciami. Tento trend prináša aj geopolitické výzvy

Najmä Spojené arabské emiráty (SAE) a Saudská Arábia ponúkajú množstvo výhod, ktoré sa rozhodli využiť giganti ako Microsoft, Amazon a Google. Partnerstvo medzi Microsoftom a G42, poprednou firmou v oblasti umelej inteligencie (AI) v SAE, podčiarkuje rastúci význam Blízkeho východu v globálnom technologickom prostredí. Tieto partnerstvá však vyvolávajú obavy o národnú bezpečnosť USA, najmä v súvislosti s prebiehajúcim konkurenčným bojom o dominantné postavenie s Čínou.

Národná bezpečnosť na prvom mieste

Spolupráca medzi Microsoftom (MSFT) a saudskoarabskou firmou G42 predstavuje významnú obchodnú príležitosť, no zároveň vyvoláva obavy kvôli súpereniu medzi USA a Čínou. Spolupráca totiž vzbudila pozornosť amerických úradníkov, ktorí sa obávajú potenciálneho prenosu citlivých údajov do Číny. Podľa New York Times, Bidenova kancelária dokonca žiadala SAE, aby sa dištancovali od čínskych technologických spoločností, keďže G42 udržiavala vzťahy s čínskymi firmami, vrátane tých, ktoré sú  na čiernej listine, ako je Huawei či BGI (Pekingský inštitút genomiky). Ešte začiatkom roka, teda pred podpísaním spolupráce, G42 oznámilo zníženie podielov v čínskych podnikoch. Tlak Kongresu očividne pociťoval aj Microsoft, ktorý začiatkom augusta avizoval zmeny v kooperácii. Gigant dá po novom pokročilú technológiu G42 iba do prenájmu, čím si zabezpečí lepší dohľad nad svojimi produktmi.

Strategická motivácia

Rozšírenie partnerstva spomínaných spoločností je strategickým krokom nielen pre americkú spoločnosť, ale aj pre krajinu, pričom ich cieľom je dosiahnutie dominancie v oblasti AI. Investícia vo výške 1,5 miliardy USD, ktorá bola uzavretá ešte v apríli tohto roku, umožňuje Microsoftu využívať bohaté zdroje údajov, zatiaľ čo G42 stojí v centre ambícií Emirátov stať sa lídrom v oblasti umelej inteligencie a podporiť rast tohto obrovského ekosystému. Vďaka cloudovej platforme Azure od Microsoftu chce G42 vyvíjať a zavádzať špičkové služby AI, vrátane veľkého arabského jazykového modelu, budovať ďalšie dátové centrá a posilniť rady kvalifikovaných odborníkov celom arabskom regióne, Ázii a Afrike. Zámer SAE stať sa technologickým lídrom prostredníctvom G42, podporujú aj jej spolupráce  s ďalšími gigantmi, medzi ktorých patria OpenAI, Dell, Oracle, Nvidia alebo Cerebras, s ktorým vyvíjajú superpočítač na trénovanie AI.

Ambície Blízkeho východu

Uvoľnené politické a byrokratické prostredie, tolerantnejší pohľad na využívanie anonymných údajov občanov ako zdroj na trénovanie AI a priaznivé daňové podmienky SAE a Saudskej Arábie, umožňujú rýchlejšie zavádzanie technológií umelej inteligencie. Okrem toho sa obe krajiny usilujú o premenu na globálne technologické centrum, k čomu im dopomáhajú značné finančné zdroje z príjmov z ropy a plynu. Tieto faktory robia z regiónu atraktívnu perspektívu pre technologické spoločnosti, ktoré sa snažia o globálnu prítomnosť v oblasti AI. [1]

Saudská Arábia a SAE ako lídri

O atraktívnosti svedčia aj prognózy na najbližšie roky, pričom podľa spoločnosti PwC, by mal Blízky východ do konca dekády tvoriť približne 2 percentá z celosvetového prínosu AI, čo je asi 320 miliárd USD s ročným rastom v celej oblasti medzi 20 až 34 percentami. V súvislosti s obrovskými investíciami nie je prekvapujúce, že najväčší finančný prínos PwC očakáva v Saudskej Arábii, SAE, nasledujú zvyšné krajiny zoskupenia Rady pre spoluprácu arabských štátov Perzského zálivu (Bahrajn, Kuvajt, Omán a Katar) s Egyptom na poslednom mieste.  Perspektívu v regióne vidí aj generálny riaditeľ OpenAI, Sam Altman, ktorý ho nazval „regulačný sandbox“, teda oblasť kde môžu trénovať AI bez narušenia celého systému.

Rastúca technologická krajina na Blízkom východe

Otvorenosť arabských krajín v sektore AI zachytili okrem Microsoftu aj ďalšie spoločnosti. Dcérska spoločnosť Amazonu (AMZN), Amazon Web Services (AWS) v marci oznámila rozšírenie svojej infraštruktúry dátových centier do Saudskej Arábie. Spustená má byť v roku 2026. Týmto krokom sa kráľovstvo pridá k SAE, kde je AWS dostupné od roku 2022, a Bahrajnu, ktorý bol prvým blízkovýchodným regiónom, kde v roku 2019 AWS spustilo svoje služby. Svoje pôsobisko do Saudskej Arábie rozšíril ešte minulý rok aj Google (GOOG), pričom len 20. augusta 2024 oznámil dostupnosť cloudových služieb a AI v oblasti Dammamu, čím sa pripojil ku katarskej Dohe a izraelskému Tel Avivu. Okrem toho rokuje spoločnosť rizikového kapitálu Andreessen Horowitz a Verejný investičný fond Saudskej Arábie  o vytvorení fondu v hodnote 40 miliárd USD, ktorý by sa mal podľa CNBC zameriavať na umelú inteligenciu. Krajina sa tak snaží o diverzifikáciu príjmov mimo ropného biznisu.

Dvojsečná zbraň?

Rozširovanie umelej inteligencie na Blízkom východe prináša efektivitu, inovácie, podporu hospodárskeho rastu, pomáha spoločnostiam optimalizovať prevádzku a konkurovať väčším korporáciám. Na druhej strane však dominancia technologických gigantov vyvoláva obavy z vytvorenia monopolu, obmedzenia možností a zvýšenia závislosti od niekoľkých hráčov. Podľa hlavného experta poskytovateľa údajov Denodo, Alexeya Sidorova, by mali na zvládnutie týchto výziev politici a vedúci predstavitelia nájsť rovnováhu prostredníctvom podpory miestnych inovácií a iniciatív. Senior viceprezident pre predaj v regióne EMEA spoločnosti World Wide Technology (WWT), Daniel Valle, situáciu nevidí až tak negatívne, pričom zastáva názor, že cež platformy s otvoreným zdrojom môžu aj menšie firmy či inštitúcie zdieľať svoje poznatky a zlepšovať tak technologický pokrok.

Olívia Lacenová, hlavná analytička spoločnosti Wonderinterest Trading Ltd.

[1] Výhľadové vyhlásenia vychádzajú z predpokladov a aktuálnych očakávaní, ktoré môžu byť nepresné, alebo z aktuálneho ekonomického prostredia, ktoré sa môže zmeniť. Takéto vyhlásenia nie sú zárukou budúcej výkonnosti. Zahŕňajú riziká a ďalšie neistoty, ktoré sa dajú ťažko predvídať. Výsledky sa môžu podstatne líšiť od výsledkov vyjadrených alebo implikovaných v akýchkoľvek výhľadových vyhláseniach.

Tento text predstavuje maketingovú komunikáciu. Nejedná sa o žiadnu formu investičného poradenstva alebo investičného prieskumu ani o ponuku akejkoľvek tranzakcie s finančným inštrumentom. Obsah textu nezohľadňuje individuálne okolnosti čitateĺov, ich skúsenosť či finančnú situáciu. Minulá výkonnosť nie je zárukou či predikciou budúcich výsledkov.

Varovanie pred rizikom: Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 88.24% účtov neprofesionálnych investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.