Πρώτα η εθνική ασφάλεια
Η συνεργασία μεταξύ της Microsoft (MSFT) και της σαουδαραβικής G42 αποτελεί μια σημαντική επιχειρηματική ευκαιρία, αλλά εγείρει επίσης ανησυχίες σχετικά με την αντιπαλότητα μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Πράγματι, η συνεργασία έχει προσελκύσει την προσοχή Αμερικανών αξιωματούχων που ανησυχούν για την πιθανή μεταφορά ευαίσθητων δεδομένων στην Κίνα. Σύμφωνα με τους New York Times, το γραφείο του Μπάιντεν ζήτησε ακόμη και από τα ΗΑΕ να αποστασιοποιηθούν από κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας, καθώς η G42 διατηρεί σχέσεις με κινεζικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και εταιρείες που βρίσκονται στη μαύρη λίστα, όπως η Huawei και το BGI (Beijing Genomics Institute). Ακόμη και νωρίτερα φέτος, πριν υπογραφεί η συνεργασία, η G42 ανακοίνωσε μείωση των συμμετοχών της σε κινεζικές εταιρείες. Η πίεση από το Κογκρέσο έγινε προφανώς αισθητή και από τη Microsoft, η οποία ανακοίνωσε αλλαγές στη συνεργασία στις αρχές Αυγούστου. Ο κολοσσός θα μισθώνει πλέον μόνο την προηγμένη τεχνολογία της G42, εξασφαλίζοντας έτσι καλύτερη εποπτεία των προϊόντων της.
Στρατηγικά κίνητρα
Η επέκταση της συνεργασίας των προαναφερθεισών εταιρειών αποτελεί στρατηγική κίνηση όχι μόνο για την αμερικανική εταιρεία, αλλά και για τη χώρα, με στόχο την επίτευξη κυριαρχίας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Η επένδυση ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων, η οποία σφραγίστηκε τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, επιτρέπει στη Microsoft να αξιοποιήσει τους πλούσιους πόρους δεδομένων της, ενώ η G42 βρίσκεται στο επίκεντρο των φιλοδοξιών των Εμιράτων να καταστεί ηγέτης στην τεχνητή νοημοσύνη και να υποστηρίξει την ανάπτυξη αυτού του τεράστιου οικοσυστήματος. Με τη βοήθεια της πλατφόρμας cloud Azure της Microsoft, η G42 στοχεύει να αναπτύξει και να αναπτύξει υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης αιχμής, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου αραβικού γλωσσικού μοντέλου, να δημιουργήσει πρόσθετα κέντρα δεδομένων και να ενισχύσει τις τάξεις των εξειδικευμένων επαγγελματιών σε ολόκληρη την αραβική περιοχή, την Ασία και την Αφρική. Η πρόθεση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να γίνουν ηγέτης στην τεχνολογία μέσω της G42, υποστηρίζεται από τις συνεργασίες τους με άλλους κολοσσούς, όπως η OpenAI, η Dell, η Oracle, η Nvidia και η Cerebras, με την οποία αναπτύσσουν έναν υπερυπολογιστή για την εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης.
Φιλοδοξίες στη Μέση Ανατολή
Ένα χαλαρό πολιτικό και γραφειοκρατικό περιβάλλον, μια πιο επιτρεπτική άποψη για τη χρήση ανώνυμων δεδομένων πολιτών ως πηγή για την εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης και ευνοϊκές φορολογικές συνθήκες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, επιτρέπουν την ταχύτερη υιοθέτηση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης. Επιπλέον, και οι δύο χώρες προσπαθούν να μετατραπούν σε παγκόσμιο τεχνολογικό κόμβο, υποβοηθούμενες από σημαντικούς οικονομικούς πόρους από τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Αυτοί οι παράγοντες καθιστούν την περιοχή μια ελκυστική προοπτική για τις εταιρείες τεχνολογίας που επιδιώκουν μια παγκόσμια παρουσία στην ΤΝ. [1]
Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ως ηγέτες
Η ελκυστικότητα αποδεικνύεται από τις προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια, με την PwC να προβλέπει ότι η Μέση Ανατολή θα πρέπει να αντιπροσωπεύει περίπου το 2% της παγκόσμιας συνεισφοράς στην τεχνητή νοημοσύνη μέχρι το τέλος της δεκαετίας, δηλαδή περίπου 320 δισ. δολάρια, με ετήσια αύξηση σε ολόκληρη την περιοχή μεταξύ 20 και 34%. Υπό το πρίσμα των τεράστιων επενδύσεων, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η PwC αναμένει ότι η μεγαλύτερη οικονομική συνεισφορά θα είναι στη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ακολουθούμενη από τις υπόλοιπες χώρες της ομάδας του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν και Κατάρ) με την Αίγυπτο στην τελευταία θέση. Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Sam Altman, βλέπει επίσης προοπτικές στην περιοχή, χαρακτηρίζοντάς την ως "ρυθμιστικό sandbox", μια περιοχή όπου η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εκπαιδευτεί χωρίς να διαταράξει ολόκληρο το σύστημα.
Το αναπτυσσόμενο τεχνολογικό τοπίο στη Μέση Ανατολή
Το άνοιγμα των αραβικών χωρών στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης έχουν κατακτήσει και άλλες εταιρείες εκτός από τη Microsoft. Η θυγατρική της Amazon (AMZN), Amazon Web Services (AWS), ανακοίνωσε τον Μάρτιο την επέκταση της υποδομής των κέντρων δεδομένων της στη Σαουδική Αραβία. Η λειτουργία του αναμένεται να ξεκινήσει το 2026. Με την κίνηση αυτή, το βασίλειο θα ενταχθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου η AWS είναι διαθέσιμη από το 2022, και στο Μπαχρέιν, το οποίο ήταν η πρώτη περιοχή της Μέσης Ανατολής όπου η AWS ξεκίνησε τις υπηρεσίες της το 2019. Η Google (GOOG) επέκτεινε επίσης το αποτύπωμά της στη Σαουδική Αραβία μόλις πέρυσι, ανακοινώνοντας τη διαθεσιμότητα των υπηρεσιών cloud και AI στην περιοχή Dammam στις 20 Αυγούστου 2024, μαζί με τη Ντόχα του Κατάρ και το Τελ Αβίβ του Ισραήλ. Επιπλέον, η εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Andreessen Horowitz και το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας βρίσκονται σε συνομιλίες για τη δημιουργία ενός ταμείου 40 δισ. δολαρίων που θα επικεντρωθεί στην τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με το CNBC. Η χώρα επιδιώκει έτσι να διαφοροποιήσει τα έσοδά της εκτός της πετρελαϊκής δραστηριότητας.
Ένα όπλο διπλής όψεως;
Η διάδοση της τεχνητής νοημοσύνης στη Μέση Ανατολή φέρνει αποτελεσματικότητα, καινοτομία και ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη, βοηθώντας τις εταιρείες να βελτιστοποιήσουν τις λειτουργίες τους και να ανταγωνιστούν τις μεγαλύτερες εταιρείες. Από την άλλη πλευρά, η κυριαρχία των τεχνολογικών κολοσσών εγείρει ανησυχίες για τη δημιουργία μονοπωλίου, τον περιορισμό των επιλογών και την αύξηση της εξάρτησης από λίγους παίκτες. Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι ηγέτες θα πρέπει να βρουν μια ισορροπία υποστηρίζοντας την τοπική καινοτομία και πρωτοβουλίες, σύμφωνα με τον Alexey Sidorov, επικεφαλής εμπειρογνώμονα του παρόχου δεδομένων Denodo. Ο ανώτερος αντιπρόεδρος πωλήσεων της World Wide Technology (WWT) στην περιοχή ΕΜΕΑ, Daniel Valle, δεν βλέπει την κατάσταση ως αρνητική, υποστηρίζοντας ότι μέσω των πλατφορμών ανοικτού κώδικα, ακόμη και μικρότερες εταιρείες ή ιδρύματα μπορούν να μοιραστούν τις γνώσεις τους για τη βελτίωση των τεχνολογικών εξελίξεων.
Η Olivia Lacenova, κύρια αναλύτρια της Wonderinterest Trading Ltd.
[1] Οι μελλοντικές δηλώσεις βασίζονται σε υποθέσεις και τρέχουσες προσδοκίες, οι οποίες ενδέχεται να είναι ανακριβείς, ή στο τρέχον οικονομικό περιβάλλον, το οποίο ενδέχεται να αλλάξει. Οι εν λόγω δηλώσεις δεν αποτελούν εγγύηση για μελλοντικές επιδόσεις.ενέχουν κινδύνους και άλλες αβεβαιότητες που είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Τα αποτελέσματα ενδέχεται να διαφέρουν ουσιωδώς από αυτά που εκφράζονται ή υπονοούνται από οποιεσδήποτε μελλοντικές δηλώσεις.