Bližnji vzhod privablja tehnološke voditelje z milijardnimi naložbami. Ta trend prinaša tudi geopolitične izzive

Zlasti Združeni arabski emirati (ZAE) in Savdska Arabija ponujajo številne prednosti, ki so jih velikani, kot so Microsoft, Amazon in Google, sklenili izkoristiti. Partnerstvo med Microsoftom in podjetjem G42, vodilnim podjetjem za umetno inteligenco v ZAE, poudarja vse večji pomen Bližnjega vzhoda v svetovni tehnološki krajini. Vendar pa ta partnerstva vzbujajo zaskrbljenost ZDA glede nacionalne varnosti, zlasti v okviru nenehnega tekmovanja za prevlado s Kitajsko.

Na prvem mestu nacionalna varnost

Sodelovanje med družbo Microsoft (MSFT) in savdsko družbo G42 predstavlja pomembno poslovno priložnost, hkrati pa vzbuja zaskrbljenost zaradi rivalstva med ZDA in Kitajsko. Sodelovanje je namreč pritegnilo pozornost ameriških uradnikov, ki so zaskrbljeni zaradi morebitnega prenosa občutljivih podatkov na Kitajsko. Po poročanju časopisa New York Times je Bidenov urad celo pozval ZAE, naj se distancirajo od kitajskih tehnoloških podjetij, saj G42 vzdržuje odnose s kitajskimi podjetji, vključno s tistimi na črnem seznamu, kot sta Huawei in BGI (Beijing Genomics Institute). Še v začetku letošnjega leta, pred podpisom sodelovanja, je podjetje G42 napovedalo zmanjšanje deležev v kitajskih podjetjih. Pritisk kongresa je očitno občutil tudi Microsoft, ki je v začetku avgusta napovedal spremembe sodelovanja. Gigant bo odslej najemal le napredno tehnologijo podjetja G42, s čimer si bo zagotovil boljši nadzor nad svojimi izdelki.

Strategična motivacija

Razširitev partnerstva omenjenih podjetij je strateška poteza ne le za ameriško podjetje, temveč tudi za državo, saj je njihov cilj doseči prevlado na področju umetne inteligence. Naložba v višini 1,5 milijarde dolarjev, ki je bila zapečatena že aprila letos, Microsoftu omogoča, da izkoristi svoje bogate podatkovne vire, podjetje G42 pa je v središču ambicij Emiratov, da postanejo vodilni na področju UI in podprejo rast tega obsežnega ekosistema. Podjetje G42, ki ga poganja Microsoftova platforma v oblaku Azure, namerava razviti in uvesti vrhunske storitve umetne inteligence, vključno z velikim modelom arabskega jezika, zgraditi dodatne podatkovne centre in okrepiti vrste usposobljenih strokovnjakov v arabski regiji, Aziji in Afriki. Namero ZAE, da z G42 postanejo tehnološki voditelj, podpirajo tudi sodelovanja z drugimi velikani, med drugim s podjetji OpenAI, Dell, Oracle, Nvidia in Cerebras, s katerimi razvijajo superračunalnik za usposabljanje umetne inteligence.

Cambicije na Bližnjem vzhodu

Pomirjeno politično in birokratsko okolje, bolj popustljiv pogled na uporabo anonimnih podatkov državljanov kot vira za usposabljanje UI ter ugodni davčni pogoji v ZAE in Savdski Arabiji omogočajo hitrejše sprejetje tehnologij UI. Poleg tega si obe državi prizadevata, da bi se preoblikovali v svetovno tehnološko središče, pri čemer jima pomagajo znatna finančna sredstva iz prihodkov od prodaje nafte in plina. Zaradi teh dejavnikov je regija privlačna za tehnološka podjetja, ki si prizadevajo za globalno prisotnost na področju umetne inteligence. [1]

Savdska Arabija in ZAE kot vodilni

O privlačnosti pričajo tudi napovedi za prihodnja leta, saj naj bi po napovedih družbe PwC Bližnji vzhod do konca desetletja prispeval približno 2 odstotka svetovnega prispevka na področju UI, kar pomeni približno 320 milijard dolarjev, pri čemer bo letna rast v regiji znašala med 20 in 34 odstotki. Glede na velike naložbe ni presenetljivo, da družba PwC pričakuje, da bo največji finančni prispevek v Savdski Arabiji, Združenih arabskih emiratih, ki jim bodo sledile preostale države skupine Sveta za sodelovanje v Zalivu (Bahrajn, Kuvajt, Oman in Katar), na zadnjem mestu pa bo Egipt. Tudi izvršni direktor podjetja OpenAI Sam Altman vidi perspektive v tej regiji in jo označuje kot "regulativni peskovnik", območje, kjer se lahko umetna inteligenca usposablja, ne da bi motila celoten sistem.

Rastoča tehnološka krajina na Bližnjem vzhodu

Odprtost arabskih držav na področju umetne inteligence so poleg Microsofta zabeležila tudi druga podjetja. Amazonova (AMZN) hčerinska družba Amazon Web Services (AWS) je marca napovedala širitev infrastrukture svojih podatkovnih centrov v Savdsko Arabijo. Ta naj bi začel delovati leta 2026. Kraljevina se bo s to potezo pridružila Združenim arabskim emiratom, kjer je AWS na voljo od leta 2022, in Bahrajnu, ki je bil prva bližnjevzhodna regija, kjer je AWS začel ponujati svoje storitve leta 2019. Google (GOOG) je prav tako šele lani razširil svoj vpliv v Savdsko Arabijo in 20. avgusta 2024 napovedal razpoložljivost storitev v oblaku in umetne inteligence na območju Dammama, s čimer se je pridružil katarski Dohi in izraelskemu Tel Avivu. Poleg tega se podjetje tveganega kapitala Andreessen Horowitz in savdski javni investicijski sklad po poročanju CNBC pogovarjata o ustanovitvi 40 milijard dolarjev vrednega sklada, ki se bo osredotočil na umetno inteligenco. Država si tako prizadeva za diverzifikacijo prihodkov izven naftnega posla.

Dvorezno orožje?

Širjenje umetne inteligence na Bližnjem vzhodu prinaša učinkovitost, inovacije in pospešuje gospodarsko rast, saj podjetjem pomaga optimizirati poslovanje in konkurirati z večjimi korporacijami. Po drugi strani pa prevlada tehnoloških velikanov vzbuja pomisleke glede ustvarjanja monopola, omejevanja možnosti in povečevanja odvisnosti od nekaj akterjev. Da bi se spopadli s temi izzivi, bi morali oblikovalci politik in voditelji vzpostaviti ravnovesje s podpiranjem lokalnih inovacij in pobud, meni Aleksej Sidorov, glavni strokovnjak pri ponudniku podatkov Denodo. Daniel Valle, višji podpredsednik za prodajo v regiji EMEA podjetja World Wide Technology (WWT), ne vidi razmer kot negativnih, saj trdi, da lahko prek odprtokodnih platform tudi manjša podjetja ali institucije delijo svoje znanje in tako izboljšajo tehnološki napredek.

Olivia Lacenova, glavna analitičarka v podjetju Wonderinterest Trading Ltd.

[1] V prihodnost usmerjene izjave temeljijo na predpostavkah in trenutnih pričakovanjih, ki so lahko netočna, ali na trenutnem gospodarskem okolju, ki se lahko spremeni. Take izjave niso jamstvo za prihodnje rezultate, vključujejo tveganja in druge negotovosti, ki jih je težko predvideti. Rezultati se lahko bistveno razlikujejo od tistih, ki so izraženi ali nakazani v izjavah, usmerjenih v prihodnost.

This text constitutes marketing communication. It is not any form of investment advice or investment research or an offer for any transactions in financial instrument. Its content does not take into consideration individual circumstances of the readers, their experience or financial situation. The past performance is not a guarantee or prediction of future results.

Opozorilo o tveganju: Pogodbe na razliko so kompleksni instrumenti in prinašajo veliko tveganje hitre izgube denarja zaradi finančnega vzvoda. Pri trgovanju s pogodbami na razliko pri tem ponudniku denar izgubi 88.24% računov malih vlagateljev. Razmislite, ali razumete, kako delujejo CFD-ji, in ali si lahko privoščite tako veliko tveganje z izgubo denarja.