Snaha o prinavrátenie lesku Barbie uprostred klesajúceho predaja. Barbie Phone ako ťahák sezóny?

„Tá pravá od Mattela“ oslávila 65 rokov. Po minuloročnom úspechu filmu Barbie, kde sa v hlavnej úlohe predstavila herečka Margot Robbie prichádza jej výrobca, spoločnosť Mattel (MAT), s ďalšou novinkou v podobe Barbie Phonu. Uvedenie prichádza v čase, keď predaje značky zaznamenávajú klesajúci trend. O vydanie telefónu sa postará spoločnosť HMD Global, ktorá stojí aj za legendárnou značkou Nokia.

Zberateľský kúsok s odkazom na digitálny detox

Barbie Phone bol uvedený do predaja už 28. augusta 2024. Ružový vyklápací telefón, s cenou 99 GBP (131,24 USD), ponúka spotrebiteľom retro dizajn aký bol využitý na bábikách v rokoch 1959 a 1992. Hlavnou myšlienkou však nie sú len inovácie a podpora značky, ale najmä snaha o obmedzenie času stráveného na mobiloch. Veľa mladých ľudí si začína uvedomovať hodiny strávené surfovaním na sociálnych sieťach a snaží sa o digitálny detox. Preto sa obe strany rozhodli, že telefón vybavia iba základnými funkciami volania a písania správ, pričom zámerne vylúčili možnosť inštalácie sociálnych médií. Hoci sa Barbie Phone pravdepodobne nestane bežne využívaným zariadením a bude skôr zberateľským kúskom, mohol by mať úspech. Predaj tejto novinky v Spojenom kráľovstve odhaduje analytická spoločnosť CCS Insight na viac ako 400  tisíc kusov. Partnerstvo s HMD Global je navyše dôkazom stratégie spoločnosti Mattel, ktorá chce diverzifikovať ponuku svojich výrobkov a osloviť širšie publikum.

Okrem telefónu aj nová kolekcia Barbie

Spoločnosť rozhodne nezaháľa a výročie oslavuje aj vydaním novej kolekcie, na ktorej spolupracovalo päť kanadských spoločností vedených ženami. Kolekcia obsahuje viac ako 100 výrobkov, vrátane oblečenia, doplnkov a kozmetiky s ôsmimi dizajnmi inšpirovaných ikonickými štýlmi Barbie z rôznych desaťročí, z ktorých každý je doplnený o jedinečné prvky značiek Hilary MacMillan, Ai, Paris Jewellers Canada, Cheekbone Beauty a Sol Kyst v spolupráci, s ktorými boli vytvorené. Kooperácou s týmito spoločnosťami, Mattel nielen zdôrazňuje rozmanitosť, ale aj podporuje posilnenie postavenia žien, čím chce zvýšiť príťažlivosť Barbie pre moderných, sociálne uvedomelých spotrebiteľov. Kolekcia bola uvedená na trh už v polovici augusta  a toto strategické partnerstvo nielenže zdôrazňuje imidž značky, ale zároveň má upevniť jej význam na súčasnom trhu a otvoriť priestor pre nové zdroje príjmov. A tým Mattel rozhodne nekončí.

Konská sila autíčok

Ďalším strategickým krokom hračkárskeho gigantu je spolupráca so známym výrobcov džínsového oblečenia Wrangler prostredníctvom hračiek Hot Wheels. Po obrovskom úspechu kolekcie Barbie na jeseň minulého roka, ktorá sa stala jednou z najrýchlejšie sa predávajúcich línií v histórií Wrangler spoločnosti vydávajú kolekciu Wrangler x Hot Wheels. Šikovne spája dedičstvo a prvky oboch značiek a obsahuje celý rad výrobkov vrátane búnd, džínsov a tričiek, ktoré sú navrhnuté tak, aby zaujali spotrebiteľov rôznych vekových kategórií. Oblečenie je dostupné na stránkach Wrangler a vo vybraných obchodoch za ceny od 30 USD do 150 USD.

Akcie sa držia dlhodobo v zelených číslach

Uvedenie Barbie Phonu nemalo na akcie Mattelu na burze významný pozitívny vplyv.  V deň začiatku predaja dokonca čelili 0,3-percentnému poklesu na úroveň 19,45 USD. Keď sa na ich vývoj pozrieme dlhodobého hľadiska,  prešli si pomerne volatilným obdobím s niekoľkými výraznými korekciami, ale napriek tomu sa hodnota spoločnosti pri pohľade na 5-ročnú výkonnosť stále drží v zelených číslach. Za toto zaznamenali akcie spoločnosti najnižšiu hodnotu v marci 2020, kedy sa prepadli na 7,4 USD za akciu. Odvtedy vzrástli o viac ako 160 percent, pričom od päťročného maxima na úrovni 26,38 USD ich delí niečo viac ako 26 percent.* Podľa Companiesmarketcap.com bola trhová hodnota Mattelu koncom augusta 6,61 miliárd USD, čo ju zaradilo na prvé miesto najväčších hračkárskych spoločností. Pre porovnanie – najvyššie ocenenie dosiahla hodnota spoločnosti na burze v posledný decembrový deň v roku 2013 na úrovni viac ako 16,18 miliárd USD.*

Snímek obrazovky 2024-09-16 v 11.53.43

Vývoj cien akcií spoločnosti Mattel za posledných 5 rokov (Zdroj: Google Finance) *

 

Optimistické vyhliadky napriek poklesu predaja

Vyššie spomínané spolupráce ukazujú, že Mattel zostáva silným hráčom na trhu a jeho ikonické značky stále vzbudzujú záujem spotrebiteľov, na druhú stranu však čísla predajov Barbie nie sú veľmi uspokojivé. V druhom štvrťroku 2024 čisté tržby spoločnosti mierne klesli o necelé 1 percento a predaje značky Barbie boli v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka nižšie o 6 percent. Mattel však naďalej ostáva optimistický pokiaľ ide o zvyšok roka, najmä v súvislosti s vianočnými sviatkami, kedy plánuje posilnenie prostredníctvom ďalších noviniek, zlepšenia marketingu a podpory predaja.[1]

Olívia Lacenová, hlavná analytička spoločnosti Wonderinterest Trading Ltd.

* Minulá výkonnosť nie je zárukou budúcich výsledkov

[1] Výhľadové vyhlásenia vychádzajú z predpokladov a aktuálnych očakávaní, ktoré môžu byť nepresné, alebo z aktuálneho ekonomického prostredia, ktoré sa môže zmeniť. Takéto vyhlásenia nie sú zárukou budúcej výkonnosti. Zahŕňajú riziká a ďalšie neistoty, ktoré sa dajú ťažko predvídať. Výsledky sa môžu podstatne líšiť od výsledkov vyjadrených alebo implikovaných v akýchkoľvek výhľadových vyhláseniach.

Tento text predstavuje maketingovú komunikáciu. Nejedná sa o žiadnu formu investičného poradenstva alebo investičného prieskumu ani o ponuku akejkoľvek tranzakcie s finančným inštrumentom. Obsah textu nezohľadňuje individuálne okolnosti čitateĺov, ich skúsenosť či finančnú situáciu. Minulá výkonnosť nie je zárukou či predikciou budúcich výsledkov.

Varovanie pred rizikom: Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 88.24% účtov neprofesionálnych investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.