V času upadanja prodaje poskuša povrniti sijaj Barbi. Telefon Barbie kot atrakcija sezone?

"Pravi iz Mattela" je dopolnil 65 let. Po uspehu lanskoletnega filma o Barbi z igralko Margot Robbie v glavni vlogi je njen proizvajalec Mattel (MAT) pripravil še eno novost v obliki telefona Barbie. Do lansiranja prihaja v času, ko se prodaja te blagovne znamke zmanjšuje. Podjetje HMD Global, ki stoji za legendarno blagovno znamko Nokia, bo poskrbelo za izdajo telefona.

Zbirateljski predmet s poudarkom na digitalnem razstrupljanju

Telefon Barbie je bil naprodaj že 28. avgusta 2024. Rožnati flip telefon, katerega cena znaša 99 GBP (131,24 USD), potrošnikom ponuja retro obliko, kakršno so imele lutke v letih 1959 in 1992. Glavna ideja pa ni le inovacija in promocija blagovne znamke, temveč predvsem poskus skrajšanja časa, ki ga porabimo za mobilne telefone. Številni mladi se namreč zavedajo, koliko ur preživijo na družabnih omrežjih, in si prizadevajo za digitalno razstrupljanje. Zato sta se obe strani odločili, da bosta telefon opremili le z osnovnimi funkcijami za klicanje in sporočanje ter namerno izključili možnost namestitve družabnih omrežij. Čeprav telefon Barbie verjetno ne bo postal splošno uporabljena naprava in bo bolj zbirateljski predmet, bi lahko bil uspešen. Analitično podjetje CCS Insight ocenjuje, da bo v Združenem kraljestvu prodanih več kot 400 000 enot te inovacije. Poleg tega je partnerstvo z družbo HMD Global dokaz Mattelove strategije za diverzifikacijo ponudbe izdelkov in doseganje širšega občinstva.

Zraven telefona je na voljo tudi nova kolekcija Barbie

Podjetje zagotovo ne popušča in obletnico praznuje tudi z izdajo nove kolekcije, ki jo je soustvarilo pet kanadskih podjetij pod vodstvom žensk. Kolekcija vsebuje več kot 100 izdelkov, vključno z oblačili, dodatki in kozmetiko, z osmimi modeli, ki so jih navdihnili ikonični Barbie stili iz različnih desetletij, vsak pa vsebuje edinstvene elemente podjetij Hilary MacMillan, Ai, Paris Jewellers Canada, Cheekbone Beauty in Sol Kyst, s katerimi so bili ustvarjeni v sodelovanju. S sodelovanjem s temi podjetji Mattel ne le poudarja raznolikost, temveč tudi spodbuja krepitev vloge žensk in poskuša povečati privlačnost Barbie za sodobne, družbeno ozaveščene potrošnike. Kolekcija je bila predstavljena sredi avgusta, to strateško partnerstvo pa ne le poudarja podobo blagovne znamke, temveč naj bi tudi utrdilo njeno pomembnost na trenutnem trgu in odprlo prostor za nove tokove prihodkov. Mattel pa se pri tem zagotovo ne ustavlja.

Konjski avtomobili

Druga strateška poteza giganta na področju igrač je sodelovanje z znanim proizvajalcem džinsov Wrangler prek igrač Hot Wheels. Po velikem uspehu kolekcije Barbie lansko jesen, ki je postala ena najhitreje prodajanih linij v Wranglerjevi zgodovini, podjetji izdajata kolekcijo Wrangler x Hot Wheels. Koliko spretno združuje dediščino in elemente obeh znamk ter vključuje vrsto izdelkov, vključno z jaknami, kavbojkami in majicami, ki so namenjeni potrošnikom vseh starosti. Oblačila so na voljo na spletni strani Wrangler in v izbranih trgovinah po cenah od 30 do 150 ameriških dolarjev.

 

Akcija se že dlje časa drži v zelenih številkah

Začetek prodaje telefona Barbie ni bistveno pozitivno vplival na delnico podjetja Mattel. Na dan odprtja so se soočili celo z 0,3-odstotnim padcem na 19,45 dolarja. Z dolgoročnega vidika so šli skozi precej nestanovitno obdobje z več pomembnimi popravki, vendar je kljub temu, če pogledamo petletno uspešnost, vrednost podjetja še vedno v zelenih številkah. Za to je delnica podjetja najnižjo vrednost doživela marca 2020, ko je padla na 7,4 USD na delnico. Od takrat so se zvišale za več kot 160 % in so od petletne najvišje vrednosti 26,38 USD oddaljene le še nekaj več kot 26 %.* Po podatkih Companiesmarketcap.com je tržna vrednost podjetja Mattel konec avgusta znašala 6,61 milijarde USD, s čimer je bilo podjetje prvo največje podjetje za izdelavo igrač. Za primerjavo: najvišja tržna vrednost delnic tega podjetja je na zadnji dan decembra 2013 znašala več kot 16,18 milijarde USD*.

Snímek obrazovky 2024-09-16 v 11.53.43

Razvoj cene delnic podjetja Mattel v zadnjih petih letih (vir: Google Finance) *

Olívia Lacenová, glavna analitičarka podjetja Wonderinterest Trading Ltd.

* Pretekli rezultati niso zagotovilo za prihodnje rezultate

 

[1] V prihodnost usmerjene izjave temeljijo na predpostavkah in trenutnih pričakovanjih, ki so lahko netočna, ali na trenutnem gospodarskem okolju, ki se lahko spremeni. Takšne izjave niso jamstvo za prihodnje rezultate. Takšne izjave niso jamstvo za prihodnje rezultate. Vključujejo tveganja in druge negotovosti, ki jih je težko predvideti. Rezultati se lahko bistveno razlikujejo od tistih, ki so izraženi ali nakazani v izjavah o prihodnosti.

 

This text constitutes marketing communication. It is not any form of investment advice or investment research or an offer for any transactions in financial instrument. Its content does not take into consideration individual circumstances of the readers, their experience or financial situation. The past performance is not a guarantee or prediction of future results.

Opozorilo o tveganju: Pogodbe na razliko so kompleksni instrumenti in prinašajo veliko tveganje hitre izgube denarja zaradi finančnega vzvoda. Pri trgovanju s pogodbami na razliko pri tem ponudniku denar izgubi 88.24% računov malih vlagateljev. Razmislite, ali razumete, kako delujejo CFD-ji, in ali si lahko privoščite tako veliko tveganje z izgubo denarja.