Αυξήσεις τιμών
Η Lufthansa (LHA) ανακοίνωσε την εισαγωγή μιας προσαύξησης περιβαλλοντικού κόστους (ECS) σε μια προσπάθεια να καλύψει το πρόσθετο κόστος που προκύπτει από τους νέους ρυθμιστικούς κανόνες της ΕΕ. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του αερομεταφορέα, η προσαύξηση ισχύει για όλες τις πτήσεις από χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Νορβηγίας και της Ελβετίας που αγοράζονται από τις 26 Ιουνίου 2024 με αναχωρήσεις από την 1η Ιανουαρίου 2025. Το ύψος της προσαύξησης εξαρτάται από τη διαδρομή και τον ναύλο, με τις πτήσεις μικρών και μεσαίων αποστάσεων να κοστίζουν μεταξύ 5 και 7 ευρώ. Για τις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, οι επιβάτες θα πληρώνουν μεταξύ 18 και 36 ευρώ περισσότερα για την επιχειρηματική θέση και 72 ευρώ περισσότερα για την πρώτη θέση. Ο κανονισμός ισχύει για όλες σχεδόν τις θυγατρικές της Deutsche Lufthansa, με εξαίρεση τη Eurowings. Σύμφωνα με το Reuters, ο διευθύνων σύμβουλος της Lufthansa Carsten Spohr έχει προειδοποιήσει προηγουμένως ότι η επίτευξη των στόχων θα είναι δύσκολη και θα αντανακλάται σε υψηλότερες τιμές για τους επιβάτες. Εκτός από την τρέχουσα προσαύξηση του ναύλου, δεν αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις.
Αυτό οφείλεται στους κανονισμούς
Η Lufthansa εξηγεί στην έκθεσή της ότι η προσαύξηση γίνεται για να καλυφθεί το κόστος των νέων απαιτήσεων για τις ποσοστώσεις βιώσιμου αεροπορικού καυσίμου (SAF), οι οποίες θα ισχύουν από τις αρχές του επόμενου έτους. Οι απαιτήσεις SAF, στο πλαίσιο του προγράμματος "Fit for 55" της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιβάλλουν την αύξηση του ποσοστού SAF στα αεροδρόμια, από 2% το 2025 σε 70% έως το 2050. Οι νέοι κανονισμοί προστίθενται σε άλλους υφιστάμενους κανονισμούς με τους οποίους πρέπει να συμμορφώνονται οι αερομεταφορείς, όπως το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ (EU ETS) και το σύστημα αντιστάθμισης και μείωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για τη διεθνή αεροπορία (CORSIA). Το ΣΕΔΕ της ΕΕ ρυθμίζει τις εκπομπέςCO2 στις αερομεταφορές μέσω της εμπορίας πιστοποιητικών, ενώ το CORSIA, αντισταθμίζει τις εκπομπέςCO2 στις διεθνείς αερομεταφορές μέσω της αγοράς πιστοποιητικών, τα οποία κατά την περίοδο 2024-2035 θα αντιστοιχούν στο 85% των εκπομπών του 2019.
Διαφορετικές θέσεις
Η Air France-KLM (AF) έχει υιοθετήσει παρόμοια στάση όσον αφορά τους κανονισμούς για τα καύσιμα, εισάγοντας προσαύξηση μεταξύ 4 και 12 ευρώ μόλις τον Ιανουάριο του 2022. Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, η αεροπορική εταιρεία εξετάζει άλλα μέτρα με δυνητικά υψηλότερες χρεώσεις. Εκπρόσωπος της Air France-KLM δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι η προσαύξηση θα ισχύει και για όλες τις πτήσεις εκτός Ευρώπης, προκειμένου να καλύπτονται με διαφάνεια τα έξοδα. Τέλη εισήγαγε επίσης η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης νωρίτερα φέτος. Αντίθετη θέση έχουν λάβει οι βρετανικοί αερομεταφορείς χαμηλού κόστους easyJet (EZJ) και Wizz Air (WIZZ), οι οποίοι δεν σχεδιάζουν παρόμοια μέτρα. Η easyJet εστιάζει στην τεχνολογία υδρογόνου στο πλαίσιο των προσπαθειών της για βιωσιμότητα, ενώ η Wizz Air καλεί τις κυβερνήσεις να επικεντρωθούν στην οικονομική στήριξη της αεροπορικής βιομηχανίας, ώστε να μην επηρεαστούν οι επιβάτες. Οι αμερικανικές United Airlines (UAL) και Southwest (LUV) θα μπορούν επίσης να πετάξουν χωρίς πρόσθετες προσαυξήσεις. Παρά το γεγονός ότι ορισμένες εταιρείες αποφάσισαν να μην επιβαρύνουν τους επιβάτες τους, οι ειδικοί τείνουν να πιστεύουν ότι και άλλες αεροπορικές εταιρείες θα ενταχθούν στη Lufthansa σε μεταγενέστερο στάδιο.
Επενδύοντας σε ένα πιο πράσινο μέλλον
Η Lufthansa επενδύει σημαντικά σε ένα πιο πράσινο μέλλον εδώ και αρκετά χρόνια με στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την επίτευξη μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2050. Ο στόχος αυτός, που επιβεβαιώθηκε από την SBTi (Science Based Targets Initiative), καθιστά τη Lufthansa την πρώτη ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία με επιστημονικά τεκμηριωμένο στόχο μείωσης των εκπομπών CO2, σύμφωνα με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα του 2015. Άλλες πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν τη χρήση αεροσκαφών που καταναλώνουν 30 τοις εκατό λιγότερα καύσιμα από τα παλαιότερα μοντέλα, τη βελτίωση της διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας και της αποδοτικότητας των καυσίμων, καθώς και την προσφορά τροφίμων βιώσιμης παραγωγής σε φιλικές προς το περιβάλλον συσκευασίες. Επιπλέον, ο αερομεταφορέας δίνει στους επιβάτες την ευκαιρία να συμμετάσχουν στις προσπάθειες βιωσιμότητας μέσω πράσινων ναύλων σε πτήσεις στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική. Υποστηρίζει επίσης την έρευνα και την ανάπτυξη στον τομέα της SAF και των σχετικών τεχνολογιών και χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για τη βελτίωση της κλιματικής έρευνας και τη βελτίωση των κλιματικών και ατμοσφαιρικών μοντέλων.
Οι δράσεις αποτυγχάνουν
Παρόλο που οι πτήσεις έχουν επιστρέψει σε πλήρη εξέλιξη εδώ και αρκετό καιρό μετά την περίοδο της πανδημίας, αυτό δεν αντανακλάται πολύ θετικά στη μετοχή της εταιρείας. Η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας κυμαίνεται σήμερα κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2022, όταν βρισκόταν στα 5,42 ευρώ ανά μετοχή. Σε σύγκριση με το υψηλό 5ετίας στο οποίο έφτασε τον Νοέμβριο του 2019, αυτό αντιπροσωπεύει πτώση άνω του 68%. Η μετοχή έχει διανύσει μια σχετικά ευμετάβλητη περίοδο, ξεπερνώντας για λίγο το επίπεδο των 10 ευρώ ανά μετοχή τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του περασμένου έτους, με την αξία της να διαμορφώνεται στα 5,69 ευρώ ανά μετοχή στις 26 Ιουνίου 2024.* Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 7,28 δισ. δολάρια (6,81 δισ. ευρώ), μειωμένη περισσότερο από 31% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την Companiesmarketcap.com.*.
Εξέλιξη της τιμής της μετοχής της Lufthansa τα τελευταία 5 χρόνια (Πηγή: Tradingeconomics.com)*
Olivia Lacenova, κύρια αναλύτρια της Wonderinterest Trading Ltd.
* Η απόδοση του παρελθόντος δεν αποτελεί εγγύηση για τα μελλοντικά αποτελέσματα.